Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Wat we doen

Wat doet de NVP?

De NVP helpt pleegouders om het beste voor hun pleegkind te bereiken. Wij zijn er voor pleegouders, pleegkinderen en eigen kinderen in pleeggezinnen. Wij zijn een plaats voor pleeggezinnen, waar je gehoord en gezien wordt, waar je waardering en steun vindt en waar je je stem kan laten horen om samen de pleegzorg te verbeteren.

Op deze pagina vind je meer informatie over de werkzaamheden, projecten en activiteiten van de NVP. Die zijn verdeeld in drie categorieën:

Jij en je pleegkind

Zorgen voor een pleegkind in je gezin. We helpen jou en je pleeggezin om je pleegkind het beste te bieden en pleegzorg vol te kunnen houden.

Ontmoeten en samenwerken

Zorgen voor een pleegkind doe je niet alleen, maar samen met anderen: professionals, de eigen familie van een pleegkind en met andere pleegouders. We maken ontmoetingen mogelijk en helpen om de samenwerkingen met partijen rondom een pleegkind te verbeteren en te versterken.

Wegwijs in pleegzorgland

Je weg vinden in het pleegzorgsysteem. Dat systeem is soms knap ingewikkeld. Wij proberen het systeem te vereenvoudigen en helpen je op weg als je vastloopt. 

Cirkel van kinderen.jpg

Word lid!

Met jouw bijdrage kunnen we pleeggezinnen ondersteunen en samen de pleegzorg nog verder verbeteren!

Inschrijven

Banner jij en je pleegkind.png

Versterken van de kracht van pleegouders

Om een verschil te blijven maken in het leven van pleegkinderen is het belangrijk dat pleegouders kunnen blijven leren en zich zo blijven ontwikkelen. In het programma Versterken van de kracht van pleegouders werken we er, samen met Jeugdzorg Nederland in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, aan om leren en jezelf te ontwikkelen een vanzelfsprekend onderdeel te maken van het pleegouderschap.

Lees meer

Kinderen van pleegouders, een vergeten groep?

Of een pleegzorgplaatsing slaagt, is voor een belangrijk deel afhankelijk van de eigen kinderen van pleegouders. Maar er is niet altijd voldoende aandacht voor hun rol en behoeften bij professionals en pleegouders. Samen met het Nederlands Jeugdinstituut hebben we drie video's gemaakt waarin eigen kinderen van pleegouders vertellen over hun ervaringen met pleegzorg. Ook is de kennis en informatie die beschikbaar is over wat nodig is om eigen kinderen goed te ondersteunen, verzameld in een kennisdossier.

Lees meer

Poppenvilla's voor pleeggezinnen

Door een samenwerking tussen de Rudolphstichting, Poppenvilla by Liliane en de NVP en door een jaarlijkse donatie van een ideële stichting kunnen pleeggezinnen en gezinshuizen een poppenvilla cadeau krijgen. 

Lees meer

Actieonderzoek continuïteit pleegzorg

In het Actieonderzoek continuïteit pleegzorg werken we samen met het NJi en Jeugdzorg Nederland aan het terugdringen van breakdown en het voorkomen van uitval van pleegouders. Dit moet ervoor zorgen dat pleegjongeren minder wisselingen van pleeggezin meemaken. 

Lees meer

Een pleegkind in je gezin, wat houdt dat in?

Een pleegkind opvangen in je gezin kan veel impact hebben. Voor je eigen gezin, maar ook voor mensen in je omgeving. Om deze mensen te informeren over wat een pleegzorgplaatsing inhoudt, hebben we samen met Kinderpostzegels informatiefolders en een animatie ontwikkeld voor verschillende doelgroepen.

Lees meer

Pleegmaatjes

Iemand die meeleeft, meedenkt en meehelpt, speciaal voor ieder pleegkind dat daar behoefte aan heeft. Dat is het doel van het project Pleegmaatjes. In samenwerking met pleegzorgorganisaties Vitree en entrea lindenhout ontwikkelen we de methodiek in de praktijk, zodat Pleegmaatjes uiteindelijk landelijk ingezet kunnen worden.

Lees meer

Startpakket voor nieuwe pleeggezinnen

Samen met Stichting Kinderpostzegels hebben we een startpakket voor nieuwe pleeggezinnen gemaakt. Ieder pleeggezin ontvangt bij een plaatsing zo'n startpakket. Daarnaast blijven we nieuwe pleeggezinnen in de eerste maanden na een plaatsing ondersteunen met tips en informatie en beantwoorden we vragen.

Lees meer

Banner ontmoeten en samenwerken.png

Ontmoetingen en pleegoudernetwerken

Als pleeggezinnen elkaar ontmoeten ontstaat er een geweldige krachtbron van kennis, ervaringen, herkenning en onderlinge steun. De NVP maakt deze ontmoeting mogelijk en biedt een plaats voor onderling contact, zowel digitaal als in landelijke en lokale bijeenkomsten. We helpen pleegouders en -jongeren om met elkaar in contact te komen en we bieden hulp en inspiratie om met elkaar een sterk netwerk te vormen. Wij zijn er van overtuigd dat dit helpt om optimaal te functioneren als pleeggezin. Want, pleeggezin ben je samen! 

Lees meer

Jeugdhulp in gezinsvormen

Gemeenten worden zich, enkele jaren na de ‘transitie’, meer en meer bewust van het belang van pleegzorg en andere vormen van ‘jeugdhulp in gezinsvormen’. Nu wettelijk is vastgelegd dat kinderen het recht hebben om zo thuis mogelijk op te groeien, is het tijd dat zij daar een duidelijke visie en aanpak voor ontwikkelen. De NVP helpt hen daarbij.

Lees meer

JongWijs

JongWijs is een netwerk van jongeren en jongvolwassenen met ervaring in een pleeggezin, gezinshuis of jeugdzorgboerderij. Het is een enthousiaste club ervaringsdeskundigen die samen een netwerk vormen om ervaringen te delen, workshops te verzorgen en verschillende projecten uit te voeren. 

Lees meer

Mockingbird Family Model

Samen met Stichting Kinderpostzegels, Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd (OZJ) en Kennisbureau ter Meulen verkennen we of pleeggezinnen in Nederland beter ondersteund kunnen worden met het Amerikaanse Mockingbird Family Model. We onderzoeken of het model ook in Nederland kan helpen bij succesvolle pleegzorgplaatsingen.

Lees meer

Banner belangenbehartiging.png

Helpdesk

Heb je een vraag over pleegzorg waar je niet uit komt? Onze helpdesk denkt met je mee en ondersteunt waar mogelijk. We zoeken met veel plezier uit wat je rechten en plichten zijn als pleegouder of pleegkind, denken met je mee of geven advies. 

Lees meer

Kennisagenda Pleegzorg

In de Kennisagenda Pleegzorg verzamelen we samen met pleegouders, professionals, onderzoekers en gemeenten ideeën en adviezen voor nieuw onderzoek over pleegzorg. Zo willen we ervoor zorgen dat kennis die van belang is voor succesvolle pleegzorg beschikbaar is en dat deze kennis gebruikt kan worden waar dat nodig is.

Lees meer

Wegwijs in pleegzorgland

Met het project Wegwijs in pleegzorgland zorgen we ervoor dat je ergens terecht kunt met je vragen en dat je kunt beschikken over de informatie die je nodig hebt als pleegouder. Dit doen we door de pleegouderhelpdesk van de NVP verder te professionaliseren zodat die je bij kan staan met raad en advies. Daarnaast verzamelen we informatie die je nodig hebt als pleegouder op onze website. 

Lees meer

Belangenbehartiging

De NVP behartigt de belangen van pleeggezinnen op allerlei manieren. We gaan het gesprek aan met overheden, gemeenten en organisaties. Het pleegzorgsysteem is een ingewikkeld systeem waarin pleeggezinnen regelmatig vastlopen. De NVP probeert dit ingewikkelde systeem te vereenvoudigen. 

Lees meer

Meldacties, verbeteragenda pleegzorg en pleegzorgpanel

Om van pleeggezinnen te horen wat er speelt, raadplegen we pleeggezinnen via meldacties, onderzoeken en peilingen. De resultaten en oplossingen van pleeggezinnen presenteren we in verbeteragenda's over specifieke thema's. Wil jij meedenken of laten weten hoe jij over een bepaald onderwerp denkt? Meld je dan aan voor ons pleegzorgpanel!

Lees meer

Gesprekken tussen pleegouders, jeugdbeschermers en pleegzorgbegeleiders

Als pleegouder heb je te maken met je pleegzorgbegeleider en met jeugdbeschermers. Een goede samenwerking met de jeugdbeschermer en pleegzorgbegeleider is onmisbaar voor een goede pleegzorgplaatsing. Maar die samenwerking blijkt in de praktijk best lastig en het is niet altijd duidelijk waarom iemand iets doet. Daarom organiseren we gesprekken tussen deze partijen, zodat iedereen beter begrijpt waarom de ander bepaalde keuzes maakt. 

Lees meer

BLOGSkopie.png

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, activiteiten en onze werkzaamheden? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Meld je aan!

Jaaroverzicht NVP

jaaroverzicht 2020

Benieuwd wat de NVP in 2020 deed om de pleegzorg in Nederland te verbeteren, samen met pleeggezinnen en samenwerkingspartners? Je leest het in ons jaaroverzicht! 

Jaaroverzicht NVP 2020

Terug

Sluiten