Belangenbehartiging
Het systeem van jeugdhulp en pleegzorg is ingewikkeld. Pleeggezinnen lopen daarin regelmatig vast. Wij vinden het belangrijk dat pleeggezinnen de juiste ondersteuning krijgen, zodat zij niet overbelast raken en zich kunnen focussen op de zorg voor een pleegkind.
Daarom pleiten wij voor de juiste ondersteuning, goede toerusting en snel toegankelijke aanvullende hulp.
Goede ondersteuning voor het pleeggezin
Pleegouders nemen vrijwillig de taak op zich om te zorgen voor een pleegkind, met alles wat daarbij komt kijken. En dat is veel. Ze krijgen te maken met gedragsproblematiek, werken samen met tal van hulpverleners en instanties en zijn niet zelden ook nog vertrouwenspersoon, jurist, maatje, psycholoog, bemiddelaar en belangenbehartiger van hun pleegkind. Daarbij is ondersteuning van professionals die pleegouders serieus nemen als partner in de zorg voor een pleegkind onmisbaar, net als de steun van het eigen netwerk van een pleeggezin.
Toerusting van pleegouders
Bijna de helft van de pleegouders (45%) zegt onvoldoende voorbereid te zijn om de juiste hulp te bieden aan een pleegkind. Bied de juiste scholing, cursussen, informatie en hulp die pleegouders helpt om voldoende toegerust de zorg voor een pleegkind te dragen.
Goed georganiseerde aanvullende hulp
Niet zelden blijkt het organiseren van de juiste aanvullende hulp een grote, zo niet onmogelijke opgave. Pleeggezinnen staan soms maanden op een wachtlijst voor speltherapie voor hun pleegkind omdat er een al maar groeiende wachtlijst is. Of een pleegkind kan niet een dagdeel in de week naar een kinderopvang om zo de pleegouders te ontlasten omdat er geen vergoeding mogelijk is. Dit soort zaken zijn eerder regel dan uitzondering. Ondertussen bestaat de kans dat in de tussentijd de zorg voor een pleegkind de pleegouders te veel wordt of dat het eigen gezin eronder lijdt. Een breakdown en overplaatsing is dan een zeer onwenselijk, maar niet meer te voorkomen gevolg. En dat gemeenten soms aangeven dat het ‘stapelen’ van hulp - naast pleegzorg andere hulpvormen - niet mogelijk is, werkt averechts en getuigt van een gebrek aan visie op goede jeugdhulp.
Nieuws over belangenbehartiging

Een Hervormingsagenda met een gat erin
Op 17 mei verscheen – met enige vertraging – de concept-Hervormingsagenda Jeugd. De agenda bevat goede uitgangspunten, maar biedt geen oplossing voor het gat dat ontstaat tussen preventie en het voorkomen van uithuisplaatsingen enerzijds en het afbouwen van residentiële zorg anderzijds. Juist hier tussenin spelen pleeggezinnen een onmisbare rol door kinderen die (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen op te vangen in hun gezin.

Onderzoek: wat merk jij van het nieuwe woonplaatsbeginsel?
Onze helpdesk krijgt veel vragen van pleegouders over het woonplaatsbeginsel. Daarom starten we een onderzoek om in kaart brengen welke problemen en onduidelijkheden er zijn voor pleegouders en hoe dit beter kan. Je kunt ons helpen bij het vinden van oplossingen door jouw ervaringen over het woonplaatsbeginsel te delen.

Brief Tweede Kamer: zorg voor oplossing voor kosten die pleegouders maken voor kinderopvang
In een brief aan de Tweede Kamer vragen we aandacht voor de kosten die pleegouders maken voor kinderopvang voor hun pleegkinderen. Pleegouders betalen een groot deel van deze kosten zelf en dat moet veranderen. De Tweede Kamer vergadert donderdag over jeugdzorg.

Het goede gesprek over pleegzorg: verrassend concrete verbeteracties en elkaar beter vinden
In jeugdzorgregio’s Rijk van Nijmegen en West Brabant Oost voeren pleeggezinnen, ouders, hulpverleners en beleidsmakers met elkaar een goed gesprek over hoe pleegzorg in hun regio georganiseerd is. Ze kijken wat goed gaat en wat beter kan en spreken verbeteracties af waar de regio mee aan de slag gaat. Uit de gesprekken komen verrassend concrete verbeteracties en ze zorgen ervoor dat deelnemers elkaar beter weten te vinden.
- Vorige pagina
- 1
- 2
- 3
- 4
- ...
- 8
- Volgende pagina
Meer informatie of vragen?
Peter
pvanderloo@denvp.nl
Zie ook
Projecten en activiteiten
Lees verder
Waar we voor staan
Lees verder
Thema: (rechts)positie en inspraak
Lees verder