Belangenbehartiging

Belangenbehartiging voor pleeggezinnen

Opkomen voor de belangen van pleeggezinnen, dat doet de NVP op allerlei manieren. We gaan het gesprek aan met overheden, gemeenten en organisaties. Het pleegzorgsysteem is een ingewikkeld systeem waarin pleeggezinnen regelmatig vastlopen. De NVP probeert dit ingewikkelde systeem te vereenvoudigen.

Het systeem van jeugdhulp en pleegzorg is ingewikkeld. Pleeggezinnen lopen daarin regelmatig vast. Wij vinden het belangrijk dat pleeggezinnen de juiste ondersteuning krijgen, zodat zij niet overbelast raken en zich kunnen focussen op de zorg voor een pleegkind.

Daarom pleiten wij voor de juiste ondersteuning, goede toerusting en snel toegankelijke aanvullende hulp. 

Goede ondersteuning voor het pleeggezin

Pleegouders nemen vrijwillig de taak op zich om te zorgen voor een pleegkind, met alles wat daarbij komt kijken. En dat is veel. Ze krijgen te maken met gedragsproblematiek, werken samen met tal van hulpverleners en instanties en zijn niet zelden ook nog vertrouwenspersoon, jurist, maatje, psycholoog, bemiddelaar en belangenbehartiger van hun pleegkind. Daarbij is ondersteuning van professionals die pleegouders serieus nemen als partner in de zorg voor een pleegkind onmisbaar, net als de steun van het eigen netwerk van een pleeggezin.

Toerusting van pleegouders

Bijna de helft van de pleegouders (45%) zegt onvoldoende voorbereid te zijn om de juiste hulp te bieden aan een pleegkind. Bied de juiste scholing, cursussen, informatie en hulp die pleegouders helpt om voldoende toegerust de zorg voor een pleegkind te dragen.

Goed georganiseerde aanvullende hulp

Niet zelden blijkt het organiseren van de juiste aanvullende hulp een grote, zo niet onmogelijke opgave. Pleeggezinnen staan soms maanden op een wachtlijst voor speltherapie voor hun pleegkind omdat er een al maar groeiende wachtlijst is. Of een pleegkind kan niet een dagdeel in de week naar een kinderopvang om zo de pleegouders te ontlasten omdat er geen vergoeding mogelijk is. Dit soort zaken zijn eerder regel dan uitzondering. Ondertussen bestaat de kans dat in de tussentijd de zorg voor een pleegkind de pleegouders te veel wordt of dat het eigen gezin eronder lijdt. Een breakdown en overplaatsing is dan een zeer onwenselijk, maar niet meer te voorkomen gevolg. En dat gemeenten soms aangeven dat het ‘stapelen’ van hulp - naast pleegzorg andere hulpvormen - niet mogelijk is, werkt averechts en getuigt van een gebrek aan visie op goede jeugdhulp.

Thema's

Benieuwd met welke onderwerpen wij ons bezighouden en hoe we, samen met pleeggezinnen in Nederland, zorgen voor verbetering op die onderwerpen? Bekijk de thema's die voor pleeggezinnen relevant zijn.

Lees verder

Nieuws over belangenbehartiging

Nieuws
tweede kamer vierkant.png

Aandacht voor pleegzorg nodig in overheidsbeleid

Deze week bracht het CBS cijfers naar buiten over jeugdhulp en jeugdbescherming in 2023. Een aantal dingen vielen ons op. 

Lees meer
2 mei 2024 om 17:00 door Marjon
Nieuws
juristenoverleg vierkant

Juristenoverleg: uitwisselen over de juridische kant van pleegzorg

Vorige maand spraken Ingrid en Thirza van de NVP-helpdesk voor de derde keer met andere juristen die in hun werk met pleegzorg te maken hebben. Bij het overleg waren twaalf juristen aanwezig om ervaringen en kennis uit te wisselen. Zo kunnen we leren van elkaar en samen optrekken om pleeggezinnen beter te ondersteunen!

Lees meer
3 april 2024 om 13:30 door Tijs
Nieuws
goede gesprek wat bereiken.png

Het goede gesprek van start in Rijswijk en Zoetermeer

In de jeugdzorgregio Haaglanden zijn de gemeenten Zoetermeer en Rijswijk gestart met Het goede gesprek. Pleeggezinnen, ouders, professionals en beleidsmakers gaan in deze gemeenten met elkaar in gesprek over hoe pleegzorg georganiseerd is. In drie bijeenkomsten bespreken ze wat goed gaat en wat er beter kan. Uiteindelijk worden er concrete verbeteracties opgesteld waar de gemeenten en pleegzorgaanbieders mee aan de slag kunnen. 

Lees meer
2 april 2024 om 13:30 door Judith
Nieuws
tweede kamer (Instagram Post (Square)).png

Tweede Kamer debatteert over gesloten jeugdzorg, versterking pleegzorg en gezinsgerichte alternatieven dringend nodig

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over gesloten jeugdzorg. Deze vorm van jeugdhulp is schadelijk voor kinderen en wordt daarom afgebouwd, net als andere vormen van residentiële hulp. Het doel is om kinderen ‘zo thuis mogelijk' op te vangen, maar er zijn niet genoeg passende alternatieven voor deze hulp zoals pleegzorg en andere gezinsgerichte hulp. Gezien de urgentie van het probleem vroegen we Kamerleden deze week nogmaals om de noodzaak om alternatieven te versterken in het debat onder de aandacht te brengen. 

Lees meer
28 maart 2024 om 09:00 door Tijs

Helpdesk voor pleeggezinnen

Heb je vragen over pleegzorg, wil je weten wat je rechten en plichten zijn als pleegouder of wil je meer informatie over een pleegzorgonderwerp? Onze helpdesk helpt je verder! We bieden een luisterend oor en denken met je mee.

Lees verder

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over pleegzorg en de NVP? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Inschrijven
Sluiten