Versterken medezeggenschap pleegouders

Versterken medezeggenschap pleegouders: ondersteuningsprogramma voor pleegouderraden

Het is belangrijk dat pleeggezinnen kunnen meepraten over wat goed gaat en wat beter kan in de pleegzorg. Binnen de pleegzorgorganisatie kan dat via de pleegouderraad. Om daarbij te helpen, hebben we samen met LOPOR en LOC Waardevolle zorg een ondersteuningsprogramma voor pleegouderraden ontwikkeld.

Hoeboek voor pleegouderraden

Hoe vorm je een pleegouderraad? Hoe werk je samen? Wat is instemmingsrecht, wat is adviesrecht en waarin moet je als pleegouderraad betrokken worden? Antwoorden op deze en nog veel meer vragen en praktische tips over de samenwerking en het functioneren van een pleegouderraad lees je in het Hoeboek voor pleegouderraden.

Het hoeboek is gemaakt in samenwerking met LOC Waardevolle zorg.

➡️ Hoeboek voor pleegouderraden

cover hoeboek 2300x1280

Kennisdossier op pleegzorg.nl

Medezeggenschap in een pleegzorgorganisatie is geregeld in de Wet medezeggenschap cliëntenraden zorginstellingen, de Wmcz 2018. In een kennisdossier op pleegzorg.nl lees je in zes artikelen wat deze wet betekent voor pleegzorg, wat de rechten en plichten van een pleegouderraad zijn, wat de positie van een pleegouderraad in de organisatie is en wat je kunt doen als er een verschil van mening is. Deze onderwerpen leggen we ook uit in vier video’s, die kun je ook bekijken in het dossier.

➡️ Kennisdossier medezeggenschap

Training voor pleegouderraden

We organiseren met LOPOR en LOC waardevolle zorg trainingen voor leden van pleegouderraden. In de training leer je alles over medezeggenschap en de rol van de pleegouderraad. De trainingen zijn op vier verschillende plaatsen in Nederland. Daarnaast is er een online training voor als je er niet live bij kan zijn.

In de training gaan we in op:

  • hoe vorm je een pleegouderraad,
  • welke rechten en plichten heeft een pleegouderraad,
  • wat staat er in de wet over de pleegouderraad en medezeggenschap, 
  • hoe onderhoud je het contact met de achterban, 
  • hoe werk je samen met de pleegzorgorganisatie, 
  • hoe ga je om met een verschil van mening, 
  • hoe en met welke thema’s ga je aan de slag?

Daarnaast behandelen we nog veel meer thema's en onderwerpen: in één dagdeel word je meegenomen in alle ins en outs van medezeggenschap. Naast een presentatie van de trainers is er voldoende ruimte en tijd om vragen te stellen en casussen door te nemen. De training is voor zowel nieuwe leden van pleegouderraden als meer ervaren leden. Het is een aanvulling op het kennisdossier en het Hoeboek voor pleegouderraden dat we ontwikkelden. 

We geven vier trainingen op verschillende plekken. Je kunt zelf kiezen welke plaats of tijd jou het beste uitkomt. Daarnaast is er één online training als je niet live aanwezig kunt zijn.

De kosten voor de training zijn 235 euro per persoon, inclusief lunch. Voor de online training zijn de kosten 95 euro. Je ontvangt de factuur van LOC waardevolle zorg. 

Nieuwsbrief belangenbehartiging en medezeggenschap

Blijf op de hoogte van nieuws en informatie over belangenbehartiging en medezeggenschap!

Inschrijven

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over pleegzorg en de NVP? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Inschrijven
Sluiten