Mockingbird - Samen voor het kind

Mockingbird, samen voor het kind

Mockingbird is een pleegzorgmodel dat al in verschillende landen wordt toegepast. In het model vormen zes tot tien pleeggezinnen samen een netwerk, gekoppeld aan een hub-pleeggezin: een ervaren (voormalig) pleeggezin dat de andere pleeggezinnen ondersteunt. De onderlinge samenwerking versterkt pleeggezinnen. Zo kunnen ze pleeggezinnen een stabiel thuis bieden. De NVP nam samen met Stichting Kinderpostzegels en het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd het initiatief om Mockingbird in Nederland te introduceren. In 2021 bereidden we de introductie van het model voor. We blijven als samenwerkingspartner betrokken bij het initiatief.

Stabiel thuis

Een Mockingbird-constellatie biedt hulp en ondersteuning aan zes tot tien pleeggezinnen. De spil in de constellatie is het hub-pleeggezin: een ervaren (voormalig) pleeggezin. Zij verbinden pleeggezinnen en (pleeg)kinderen met elkaar door bijeenkomsten te organiseren en ontmoeting mogelijk te maken. Ook biedt het hub-pleeggezin praktische ondersteuning, een luisterend oor en kunnen de kinderen gepland of ongepland bij hen logeren.

In deze video vertellen gezinnen die deelnemen aan Mockingbird in Engeland wat het netwerk voor hen betekent.

Implementatie in Nederland

Stichting Ondersteuning Pleeggezin (OP) werkt samen met pleegzorgaanbieders, gemeenten en jeugdzorgregio's aan de implementatie van Mockingbird in Nederland. IHUB Horizon Pleegzorg en Regio Midden Holland starten in 2022 de eerste Mockingbird-constellatie. Werken met het Mockingbird-model vraagt een verandering binnen de pleegzorgorganisatie. Dit wordt begeleid door Stichting OP. 

Na de start van de eerste constellatie begint Stichting OP met het selecteren en trainen van de pleegzorgaanbieders die ook met Mockingbird willen starten. 

Voorbereidingen 

Samen met Stichting Kinderpostzegels en het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd nam de NVP het initiatief om Mockingbird in Nederland te introduceren. We onderzochten of het model ook in Nederland zou werken. In 2021 bereidden we de introductie van Mockingbird voor. De NVP blijft, net als de andere organisaties, als samenwerkingspartner betrokken bij het programma.

Website Mockingbird

Meer informatie over Mockingbird vind je op hun website!

Lees verder

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Mockingbird!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over pleegzorg en de NVP? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Inschrijven
Sluiten