Mockingbird - Samen voor het kind

Mockingbird, samen voor het kind

Het Mockingbird Family Model is een pleegzorgmodel dat werkt vanuit de gedachte ‘it takes a village to raise a child’. Zes tot tien pleeggezinnen vormen samen een netwerk, gekoppeld aan een hubhome: een ervaren (voormalig) pleeggezin dat de andere pleeggezinnen ondersteunt.

Nieuw pleegzorgmodel

In meerdere landen worden pleeggezinnen succesvol ondersteund met het van oorsprong Amerikaanse Mockingbird Family Model. Het model werkt vanuit de gedachte ‘it takes a village to raise a child’. Zes tot tien pleeggezinnen worden gekoppeld aan een zogenaamd hubhome: een (voormalig) pleeggezin dat getraind en betaald wordt om andere gezinnen bij te staan met een luisterend oor en advies. Het hubhome biedt ook een fysieke plek om samen te komen en organiseert maandelijkse familiedagen, themabijeenkomsten en trainingen. Pleegkinderen kunnen er bovendien gepland en ongepland komen logeren. In de landen waar met het model gewerkt wordt zijn er positieve ervaringen: het zorgt voor meer stabiliteit van plaatsingen en er is minder uitval van pleeggezinnen.

In deze video vertellen gezinnen die deelnemen aan Mockingbird in Engeland wat het netwerk voor hen betekent.

Voorbereidingen 

Samen met Stichting Kinderpostzegels en het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd onderzochten we of het model ook in Nederland zou werken. Daarna troffen we alle voorbereidingen om het model in Nederland te introduceren. In het najaar van 2021 is de implementatie in Nederland van start gegaan.

Implementatie in Nederland

In de implementatiefase starten de eerste Mockingbirdnetwerken. Dat gebeurt in samenwerking met pleegzorgorganisatie Horizon en de regio Midden-Holland. Daarnaast kijken en denken meerdere jeugdzorgregio’s en pleegzorgorganisaties mee om het model geschikt te maken voor de Nederlandse praktijk. Het Amerikaanse The Mockingbird Society, eigenaar van het model, begeleidt de implementatie in Nederland. Een onderzoekspartner gaat de werking en impact van Mockingbird in Nederland onderzoeken. 

In deze fase van het programma start een nieuw team dat de implementatie van Mockingbird in Nederland gaat uitvoeren. De NVP blijft, net als de andere organisaties, als samenwerkingspartner betrokken bij het programma.

Website Mockingbird

Meer informatie over Mockingbird vind je op hun website!

Lees verder

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Mockingbird!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over pleegzorg en de NVP? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Inschrijven
Sluiten