Samenwerken binnen pleegzorg

Samenwerken binnen pleegzorg

Als pleegouder werk je samen met je pleegzorgbegeleider, een jeugdbeschermer en de ouders van je pleegkind. Samen wil je het beste voor je pleegkind bereiken. Maar goed samenwerken gaat niet altijd vanzelf. In het project Samenwerken binnen pleegzorg organiseerden we 43 dialogen tussen de partijen om meer begrip voor elkaar te krijgen en de samenwerking te verbeteren. In podcasts, adviezen, een reisverhaal en een blog delen we de inzichten en opbrengsten van de dialogen die helpen om beter samen te werken binnen pleegzorg.

Dialogen

De dialogen vonden plaats tussen september 2020 en mei 2021. In de 43 dialogen onderzochten pleegouders, pleegzorgbegeleiders, jeugdbeschermers en ouders samen onder begeleiding van twee gespreksleiders wat er nodig is om goed samen te werken, wat ieders taken en verantwoordelijkheden zijn en waarom iemand bepaalde keuzes maakt. Waar heb je als pleegouder of professional behoefte aan in de samenwerking en wat kun je daar zelf aan doen? Hoe kun je de samenwerking verbeteren? 

Ik vond het een fijne bijeenkomst. Het is goed om van alle partijen te horen hoe zij tegen samenwerken binnen pleegzorg aankijken en het is fijn om samen ervaringen uit te wisselen.

Opbrengsten van het project

Podcast Pleegzorgdialogen: Samenwerken binnen pleegzorg

In vijf podcasts delen een pleegouder, ouder, jeugdbeschermer en pleegzorgbegeleider in een audiobericht hun ervaring met samenwerken. Daarover gaan ze in gesprek met de andere deelnemers. Wat leren ze van elkaar en hoe draagt dit bij aan betere samenwerkingen rondom een pleegkind? In de laatste aflevering blikken we terug op het project Samenwerken binnen pleegzorg: wat is ons bijgebleven en wat nemen we mee uit dialogen?

Luister de afleveringen hier of in je favoriete podcast-app!

Reisverhaal 'Samen op reis binnen pleegzorg'

Het reisverhaal ‘Samen op reis binnen pleegzorg’ vertelt over de reis die een pleegkind maakt vanaf een uithuisplaatsing tot de terugplaatsing of zelfstandigheid, samen met alle personen die daarbij betrokken zijn. Hoe ervaart iedereen zijn rol binnen die reis en hoe leg je de reis samen goed af? Het reisverhaal geeft inzicht en verdieping in de verschillende posities en bevat tips om samen op de eindbestemming te komen.

Lees hier het reisverhaal

Analyse en adviezen

In de dialogen kwamen vijf thema’s telkens terug: onduidelijkheid over de rol- en taakverdeling van pleegzorgbegeleiders en jeugdbeschermers, verwachtingsmanagement, transparantie, de positie van pleegouders en de positie van ouders in de samenwerking. Op basis van de input van de verschillende deelnemers geven we adviezen over deze vijf thema’s om beter samen te werken.

Lees hier de analyse en adviezen

Werkzame factoren voor een betere samenwerking

Stefanie Abrahamse van het Nederlands Jeugdinstituut deed mee aan een aantal dialogen. Ze schrijft in een blog dat in positieve en negatieve ervaringen die deelnemers in de dialogen deelden, een aantal thema’s telkens terugkomt: gelijkwaardigheid, communicatie, vertrouwen en een goede start. Ze legt uit hoe deze factoren kunnen helpen om beter samen te werken en hoe deze zelfde factoren een goede samenwerking kunnen belemmeren.

Lees hier de blog

BIJ ONS: Jolanda deelt haar ervaringen uit de dialogen

Pleegouder Jolanda deed mee aan de dialogen. In het magazine BIJ ONS vertelt ze wat ze meeneemt uit de dialogen en wat ze leerde: “Praten met elkaar in plaats van over elkaar, dat is echt de sleutel.”

Lees verder

Training gespreksbegeleiders

Naast de dialogen organiseerden we gespreksleiderstrainingen zodat deelnemers in hun eigen organisatie ook dialogen kunnen gaan begeleiden. De training was voor iedereen die bekend wil raken met de methodiek van dialoog begeleiden om in de eigen organisatie ook dialogen te begeleiden. Na de training zijn een aantal pleegzorgorganisaties aan de slag gegaan om zelf dialogen te organiseren en uit te voeren.

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over pleegzorg en de NVP? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Inschrijven
Sluiten