Nieuws

Nieuws

Weblog
Untitled (Instagram Post)-2.png

Beslissen over kinderen doe je met kinderen

In het vorige nummer van BIJ ONS lazen we hoe JongWijs zich inzet voor jongerenparticipatie. Manuela, die zelf in een pleeggezin woonde en nu bij JongWijs is aangesloten, vertelde: “Ik vind dat de stem van kinderen en jongeren met een achtergrond in een pleeggezin of gezinshuis ongehoord is. Maar de mening van jongeren telt!” Samen met collega’s van de Universiteit Leiden onderzocht ik de positie van jongeren bij juridische beslissingen, en daaruit blijkt inderdaad dat een grote groep kinderen nu niet gehoord wordt.

Lees meer
21 juli 2022 om 16:30
Weblog
Untitled (Instagram Post).png

Handicaps geen bezwaar

Het was heel bijzonder om een pleegouder te interviewen die ik als voormalig pleegzorgbegeleider al vrijwel zijn hele leven ken. Het contact met de pleegouders van John, die hij opa en oma noemt, heb ik ook na mijn pensionering onderhouden. Ik hoorde dus regelmatig hoe het met John ging. Ik was blij verrast toen ik begreep dat John en zijn partner Steven, allebei dertigers, er bewust voor hebben gekozen om voor pleegkinderen met een beperking te zorgen: Jaap (6) en Hans (4). Het werd tijd om John en Steven zélf te vragen naar hun ervaringen.

Lees meer
14 juli 2022 om 16:30
Weblog
11310-nowherespecial-still-03.jpg

Film Nowhere special: 'Mooi, ontroerend en confronterend'

De film Nowhere special, die nu in de bios draait, gaat over John die een nieuw gezin voor zijn zoon Michael zoekt als hij hoort dat hij niet lang meer te leven heeft. We mochten kaarten weggeven voor deze film. Cora won de kaartjes en vertelt wat ze van de film vond!

Lees meer
13 juli 2022 om 09:00
Weblog
worteltuin vierkant.png

Worteltuin

Ik ga vandaag naar een Worteltuin, meld ik aan de ontbijttafel. “Nou, dan weet ik wel wat we vanavond gaan eten,” grapt zoon Nicky. Ik leg uit dat de naam Worteltuin niets met de oranje groenten te maken heeft. Het gaat om je wortels, je roots.

Lees meer
6 juli 2022 om 07:00
Nieuws
MicrosoftTeams-image (1).png

Ideeënboek en kaartspel voor pleegoudernetwerken

Eindelijk is het na de coronaperiode weer mogelijk om andere pleegouders te ontmoeten en om bijeenkomsten met je pleegoudernetwerk te organiseren! We hebben een ideeënboek en kaartspel gemaakt die je kunt gebruiken in deze ontmoetingen. Ieder pleegoudernetwerk heeft een boek en spel ontvangen waar je deze zomer samen mee aan de slag kunt!

Lees meer
5 juli 2022 om 08:30
Weblog
bij ons.png

"Ik heb mijn hart een stukje moeten sluiten"

Secundair trauma bij zorgen voor uit huis geplaatste kinderen

Met mijn hart geopend begon ik mijn leven als gezinshuisouder. De eerste kinderen waren nog klein, maar het trauma was van hun gezichtjes af te lezen. Hun blik op overleving, hun hart gesloten. Door mijn opleiding en werkervaring heb ik al best wat kennis en vaardigheden opgedaan over trauma. Ik geloof echt dat onvoorwaardelijke liefde de basis is van herstel, naast alle methodisch in te zetten mogelijkheden. Na een recent afscheid merkte ik pas hoe moe ik eigenlijk was: moe van het goed willen doen en het willen herstellen van alles wat moeilijk is voor het kind en zijn ouders. Als pleegouders zelf klachten krijgen, kan dat op secundaire traumatisering wijzen.

Lees meer
30 juni 2022 om 14:00

BIJ ONS thuis in een gezin

In ons magazine BIJ ONS delen we kennis, inspiratie, tips en informatie over pleegzorg. Lees hier de laatste editie!

Lees verder

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over pleegzorg en de NVP? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Inschrijven
Sluiten