(Rechts)positie en inspraak

Rechtspositie en inspraak

Als pleegouder ben je vrijwilliger in de jeugdhulp, een systeem dat soms knap ingewikkeld is. Je werkt daarbij samen met allerlei partijen en hebt bepaalde rechten en plichten. Gehoord worden en inspraak krijgen is daarbij belangrijk, want jij kent je pleegkind het best. Wij zetten ons in voor een een betere (rechts)positie voor pleegouders en inspraak voor pleegouders. We ondersteunen pleegouders, laten de stem van pleeggezinnen horen en helpen jou om gehoord te worden. 

Helpdesk

Heb je vragen over jouw (rechts)positie of over je rechten en plichten als pleegouder? Onze helpdesk helpt je verder! We denken met je mee en geven gratis informatie.

Lees verder

Het goede gesprek over pleegzorg

Om succesvolle pleegzorg te kunnen bieden, moet de manier waarop we pleegzorg organiseren beter. Daarvoor is een samenhangende visie op jeugdzorg nodig, waarin pleegzorg expliciet een plek heeft. Het vraagt ook samenwerking en inbreng van alle partijen die bij pleegzorg betrokken zijn: gemeenten, pleegzorgaanbieders én pleeggezinnen. In dit project stimuleren en faciliteren we regionaal een ‘goed gesprek’ om pleegzorg (nog) beter te organiseren. Op basis van de uitkomsten van deze gesprekken stellen we een verbeteragenda zodat pleegzorg op meer plaatsen beter georganiseerd kan worden.

Lees verder

Samenwerken binnen pleegzorg

Een goede samenwerking is belangrijk om een pleegzorgplaatsing te laten slagen. Maar goed samenwerken gaat niet altijd vanzelf. Daarom organiseren we in het project Samenwerken binnen pleegzorg dialogen tussen de verschillende partijen om meer begrip voor elkaar te krijgen en de samenwerking te verbeteren.

Lees verder

Belangenbehartiging

We laten de stem van pleeggezinnen horen bij politici en beleidsmakers, zodat zij in hun beleid rekening kunnen houden met wat er speelt voor pleeggezinnen. Lees meer over onze belangenbehartiging:

Lees verder

Pleegzorg.nl

Meer informatie over je rechten en plichten en over jouw (rechts)positie als pleegouder vind je in de bibliotheek op pleegzorg.nl. Daar vind je onder andere deze video waarin NVP-projectleider Judith uitlegt hoe rechtszaken rond pleegzorg werken.

Lees verder

Pleegzorgpanel

In ons pleegzorgpanel kun je laten weten hoe jij denkt over bepaalde onderwerpen en laten weten wat jij belangrijk vindt. Zo kunnen we samen de pleegzorg nóg verder verbeteren.

Aanmelden

Thema's

Bekijk de thema's die voor pleeggezinnen relevant zijn, met welke onderwerpen wij ons bezighouden en hoe we, samen met pleeggezinnen in Nederland, zorgen voor verbetering op die onderwerpen.

Lees verder
Sluiten