Pleegmaatjes oud

Pleegmaatjes

Iemand die meeleeft, meedenkt en meehelpt, speciaal voor ieder pleegkind dat daar behoefte aan heeft. Dat is het doel van het project Pleegmaatjes, waar de NVP in september 2018 mee gestart is. We ontwikkelen de methodiek in de praktijk in samenwerking met pleegzorgorganisatie Vitree en met Humanitas, zodat Pleegmaatjes uiteindelijk landelijk ingezet kunnen worden.

Iemand die meeleeft, meedenkt en meehelpt, speciaal voor ieder pleegkind dat daar behoefte aan heeft. Dat is het doel van het project Pleegmaatjes, waar de NVP in september 2018 mee gestart is. We ontwikkelen de methodiek in de praktijk in samenwerking met pleegzorgorganisatie Vitree en met Humanitas, zodat Pleegmaatjes uiteindelijk landelijk ingezet kunnen worden.

Sociaal netwerk

Veel pleegkinderen hebben naast hun pleeggezin maar een beperkt sociaal netwerk. Een Pleegmaatje helpt om het sociale netwerk te vergroten en verder op te bouwen. Het is iemand die meeleeft, meedenkt en meehelpt. Dat kan zijn door een bezoekje na schooltijd of hulp bij huiswerk. Of iemand die met wie een kind kan praten over wat goed gaat in het pleeggezin, of wat juist niet. Een Pleegmaatje is er speciaal voor een pleegkind, maar kan ook de druk voor pleegouders verlichten. Dat is soms nodig om te zorgen dat zij hun huis en hart kunnen blijven openstellen.

pleegmaatjesquote

Methodiek

We ontwikkelen de Pleegmaatjes-methodiek in de praktijk. Deze methodiek kan daarna landelijk ingezet worden. Bij de ontwikkeling werken we samen met pleegzorgorganisatie Vitree en met Humanitas. Daarna zetten we de stap om de methodiek op nieuwe plaatsen te introduceren. In het project brengen we zoveel mogelijk pleegkinderen in verbinding met een Pleegmaatje. Daarna hopen we dat de methodiek overal ingezet kan worden, zodat ieder pleegkind hulp en ondersteuning krijgt van een maatje als hij of zij dat wil.

Het project wordt mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds en is onderdeel van het programma Vrijwillige zorg in het gezin.

Logo OF wit kader groot

Pleegmaatjes.nl

Wil je meer weten over het project? Op de website vind je alle informatie over het project. Daar kun je je ook aanmelden als je als pleegkind een Pleegmaatje wilt, of als je zelf Pleegmaatje wilt worden.

pleegmaatjes.nl

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over pleegzorg en de NVP? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Inschrijven
Sluiten