Voorbereiding op zelfstandigheid

Voorbereiding op zelfstandigheid

Als je pleegkind achttien jaar wordt, is hij of zij voor de wet volwassen. Pleegzorg loopt door tot de 21e verjaardag van een pleegkind, als daar behoefte aan is. Daarna is verlengen tot 23 jaar mogelijk, dit heet verlengde pleegzorg. Voor veel pleegkinderen is de stap naar zelfstandigheid groot en is het spannend om op jezelf te gaan. Wij ondersteunen pleegkinderen bij hun voorbereiding op zelfstandigheid en helpen pleegouders om hun pleegkinderen zo goed mogelijk voor te bereiden op zelfstandigheid. 

Belangenbehartiging

Sinds 2018 wordt pleegzorg standaard verlengd tot 21 jaar. Eerder stopte pleegzorg op de achttiende verjaardag van een pleegkind en kostte het veel moeite om pleegzorg te verlengen. Wij hebben ons samen met pleegouders, pleegjongeren en andere organisaties ingezet om pleegzorg tot 21 jaar mogelijk te maken. Dat pleegzorg op de achttiende verjaardag van een pleegkind stopte, leverde veel problemen, onduidelijkheid en onzekerheid op. Want veel pleegkinderen zijn op dat moment nog niet klaar om op eigen benen te staan. De mogelijkheid om pleegzorg te verlengen was ingewikkeld en omslachtig en in veel gevallen bleek het niet mogelijk om verlenging te krijgen. De standaard verlenging van pleegzorg tot 21 jaar maakte hier een einde aan. 

Naast dit thema zet de NVP zich in voor nog veel meer thema's die voor pleeggezinnen van belang zijn. 

Lees verder

JongWijs

JongWijs is hét netwerk voor jongeren met ervaring in de pleegzorg. Zij laten horen wat voor jongeren belangrijk is: als ervaringsdeskundigen weten zij het beste wat ze nodig hebben. Een goede voorbereiding op zelfstandigheid en de juiste ondersteuning daarbij is een van de onderwerpen waar JongWijs zich voor inzet.

Lees verder

Helpdesk

Heb je een vraag over wat je moet regelen als je pleegkind volwassen wordt, hoe het zit met de rechtspositie van een pleegkind of hoe pleegzorg verdergaat na achttien jaar? Stel je vraag aan onze helpdesk!

Lees verder

Pleegzorg.nl

Op pleegzorg.nl vind je alle informatie over pleegzorg vanaf achttien jaar die je als pleegouder nodig hebt. In het webinar 'We laten je niet los op je 18de' leer je meer over voorbereiding op zelfstandigheid. Aan het webinar werkten NVP-projectleider Jorien en JongWijzer Nikita mee. 

Lees verder

Pleegzorgpanel

In ons pleegzorgpanel kun je laten weten hoe jij denkt over bepaalde onderwerpen en laten weten wat jij belangrijk vindt. Zo kunnen we samen de pleegzorg nóg verder verbeteren.

Aanmelden

Thema's

Bekijk de thema's die voor pleeggezinnen relevant zijn, met welke onderwerpen wij ons bezighouden en hoe we, samen met pleeggezinnen in Nederland, zorgen voor verbetering op die onderwerpen.

Lees verder
Sluiten