Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Samenwerken binnen pleegzorg

Samenwerken binnen pleegzorg: in gesprek met pleegouders, pleegzorgbegeleiders, jeugdbeschermers en ouders

Als pleegouder werk je samen met je pleegzorgbegeleider, een jeugdbeschermer en de ouders van je pleegkind om samen het beste voor je pleegkind te bereiken. Een goede samenwerking is belangrijk om een pleegzorgplaatsing te laten slagen. Maar goed samenwerken gaat niet altijd vanzelf. Daarom zijn we gestart met het project Samenwerken binnen pleegzorg. In dit project organiseren we dialogen tussen de verschillende partijen om meer begrip voor elkaar te krijgen en de samenwerking te verbeteren.

Waarom dit project?

Een goede samenwerking rondom een pleegzorgplaatsing is belangrijk, maar kan ook ingewikkeld zijn. In het onderzoek 'Waarom stoppen pleegouders' van het Nederlands Jeugdinstituut, Jeugdzorg Nederland en de NVP noemde 23% van de gestopte pleegouders problemen met het systeem als belangrijkste reden om te stoppen met pleegzorg. Hieronder viel de moeizame samenwerking met professionals, frustraties over het pleegzorgsysteem of onvoldoende ondersteuning. Beter samenwerken en begrip voor elkaars besluiten, rol en positie kan helpen om een pleegzorgplaatsing te laten slagen.

In deze dialogen onderzoeken we samen wat er nodig is om goed samen te werken, wat ieders taken en verantwoordelijkheden zijn en waarom iemand bepaalde keuzes maakt. Waar heb je als pleegouder of professional behoefte aan in de samenwerking en wat kun je daar zelf aan doen? Hoe kun je de samenwerking verbeteren? 

Dialoog over samenwerking

Aan iedere dialoog doen drie pleegzorgbegeleiders, drie jeugdbeschermers en vier (pleeg)ouders mee. Twee gespreksleiders begeleiden het gesprek. We gaan in de dialogen niet in gesprek over een specifieke casus, maar over de samenwerking in het algemeen. Als je meedoet aan de dialoog, ga je niet in gesprek met je eigen pleegzorgbegeleider, jeugdbeschermer of de ouders van je pleegkind.

Wil je meedoen aan de dialogen? We organiseren de dialogen op verschillende locaties tussen september 2020 en mei 2021. Dat doen we in samenwerking met pleegzorgorganisaties Levvel, Trias, Jarabee, Youké, William Schrikker Gezinsvormen en Enver en met de gecertificeerde instellingen Jeugdbescherming Regio Amsterdam, Jeugdbescherming Overijssel, Samen Veilig Midden-Nederland, Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond en William Schrikker Jeugdbescherming.

Je kunt ook meedoen met de dialogen als je geen pleegouder bent bij een van deze organisaties. Wil je deelnemen als professional en werk je niet bij een van de hierboven genoemde organisaties? Dan kun je helaas niet meedoen. 

De beste gesprekken over samenwerken ontstaan als je bij elkaar komt. Maar gezien de coronamaatregelen is dat niet in alle gevallen mogelijk. Als blijkt dat een dialoog niet door kan gaan op de geplande locatie, organiseren we de dialoog online. Per dialoog kijken we wat de beste optie is, zodat bij elke dialoog de coronamaatregelen die op dat moment gelden nageleefd kunnen worden. We passen de informatie over een dialoog aan zodra duidelijk is of de dialoog op de genoemde locatie of online plaatsvindt. Als je al bent aangemeld, ontvang je de update per mail. Meld je dus direct aan om op de hoogte te blijven!

Geplande dialogen

Dialogen per provincie

Benieuwd of er binnenkort een dialoog bij jou in de buurt is? Via de links hieronder vind je een overzicht per provincie.

Opbrengsten van het project

Na de dialogen delen we de belangrijkste uitkomsten en inzichten, zodat pleegouders en professionals, maar ook beleidsmakers, hiervan gebruik kunnen maken. Ook trainen we gespreksleiders, zodat zij na het project nog meer dialogen kunnen organiseren. 

Adviezen uit eerdere dialogen

Van de dialogen tussen pleegouders, pleegzorgbegeleiders en jeugdbeschermers die we eerder organiseerden, is een verslag gemaakt met acht adviezen om de samenwerking tussen de partijen te verbeteren. Het verslag is hieronder te downloaden. 

Meer informatie

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan contact op met Jorien via jkruijswijkjansen@denvp.nl. Dit project wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

VWS.jpg

In dit project werken we samen met de volgende pleegzorgorganisaties en gecertificeerde instellingen.

Logo's samenwerken binnen pleegzorg.png

Terug

BLOGSkopie.png

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, meldacties en onze werkzaamheden? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Meld je aan!
Sluiten