Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Samenwerken binnen pleegzorg

Samenwerken binnen pleegzorg: in gesprek met pleegouders, pleegzorgbegeleiders, jeugdbeschermers en ouders

Als pleegouder werk je samen met je pleegzorgbegeleider, een jeugdbeschermer en de ouders van je pleegkind om samen het beste voor je pleegkind te bereiken. Een goede samenwerking is belangrijk om een pleegzorgplaatsing te laten slagen. Maar goed samenwerken gaat niet altijd vanzelf. Daarom organiseren we in het project Samenwerken binnen pleegzorg dialogen tussen de verschillende partijen om meer begrip voor elkaar te krijgen en de samenwerking te verbeteren.

Dialoog over samenwerking

In de dialogen, die ongeveer twee uur duren, onderzoeken pleegouders, pleegzorgbegeleiders, jeugdbeschermers en ouders samen wat er nodig is om goed samen te werken, wat ieders taken en verantwoordelijkheden zijn en waarom iemand bepaalde keuzes maakt. Waar heb je als pleegouder of professional behoefte aan in de samenwerking en wat kun je daar zelf aan doen? Hoe kun je de samenwerking verbeteren? 

We gaan in de dialogen niet in gesprek over een specifieke casus, maar over de samenwerking in het algemeen. Als je meedoet aan de dialoog, ga je niet in gesprek met je eigen pleegzorgbegeleider, jeugdbeschermer of de ouders van je pleegkind. Twee gespreksleiders begeleiden het gesprek. 

Ik vond het een fijne bijeenkomst. Het is goed om van alle partijen te horen hoe zij tegen samenwerken binnen pleegzorg aankijken en het is fijn om samen ervaringen uit te wisselen.

Meedoen

Je kunt tussen september 2020 en mei 2021 meedoen aan de dialogen. Als gevolg van de coronamaatregelen zal een deel van de dialogen online plaatsvinden, omdat het niet in alle gevallen mogelijk is om bij elkaar te komen. Als blijkt dat een dialoog niet door kan gaan op de geplande locatie, organiseren we de dialoog online. Zodra duidelijk is dat een dialoog online zal zijn, zie je dat op de website en krijgen de deelnemers die al zijn aangemeld hier een bericht over. 

Deelnemen aan een dialoog kan op het moment dat jou het beste uitkomt. Een overzicht van de geplande dialogen vind je hieronder. Wil je weten wanneer er een dialoog bij jou in de buurt is? Selecteer dan de provincie van jouw keuze voor een overzicht van de dialogen die daar gepland zijn.

Fase 2: verdiepende dialogen (vanaf voorjaar 2021)

De 'eerste fase' dialogen in het project 'samenwerken binnen pleegzorg' is heel positief verlopen. Door alle deelnemers werd ruimte ervaren voor alle perspectieven. Er werd met veel respect met elkaar gesproken en deelnemers gaven aan: “Het is heel fijn om nu een keer lós van een casus met elkaar van gedachten te wisselen”. Dat gaf veel inzichten en begrip omdat iedereen puur vanuit zichzelf praatte en uiteindelijk ook hetzelfde wilde: een constructieve samenwerking.

We gaan nu fase 2 in en daarin organiseren we verdiepende dialogen op thema's die uit de eerste ronde zijn ontstaan. Deze verdiepende dialogen vinden plaats náást de gespreksbegeleiderstrainingen.  

Meer over fase 2

Geplande dialogen

Er zijn op dit moment geen bijeenkomsten gepubliceerd. Probeer het op een later moment nog een keer.

Dialogen per provincie

Training gespreksbegeleiders

In het project 'samenwerken binnen pleegzorg' worden gespreksbegeleiderstrainingen aangeboden zodat deelnemers in hun eigen organisatie ook dialogen kunnen gaan begeleiden. De training is bedoeld voor iedereen die bekend wil raken met de methodiek van dialoog begeleiden om in de eigen organisatie ook dialogen te gaan begeleiden. Het maakt niet uit of je wel of niet een keer aan de dialoog hebt meegedaan.

Training gespreksbegeleiders

Opbrengsten van het project

Na de dialogen delen we de belangrijkste uitkomsten en inzichten, zodat pleegouders en professionals, maar ook beleidsmakers, hiervan gebruik kunnen maken. Ook trainen we gespreksleiders, zodat zij na het project nog meer dialogen kunnen organiseren. 

Adviezen uit eerdere dialogen

Van de dialogen tussen pleegouders, pleegzorgbegeleiders en jeugdbeschermers die we eerder organiseerden, is een verslag gemaakt met acht adviezen om de samenwerking tussen de partijen te verbeteren. Het verslag is hieronder te downloaden. 

Meer informatie

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan contact op met Jorien via jkruijswijkjansen@denvp.nl. Dit project wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

VWS.jpg

In dit project werken we samen met de volgende pleegzorgorganisaties en gecertificeerde instellingen: Levvel, Trias, Jarabee, Youké, William Schrikker Gezinsvormen, Enver, Jeugdbescherming Regio Amsterdam, Jeugdbescherming Overijssel, Samen Veilig Midden-Nederland, De Jeugd- en Gezinsbeschermers, Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond en William Schrikker Jeugdbescherming.

Logo's samenwerken binnen pleegzorg.png

Terug

BLOGSkopie.png

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, meldacties en onze werkzaamheden? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Meld je aan!
Sluiten