Lokale netwerken volgens Mockingbird-methode succes

Lokale netwerken volgens Mockingbird-methode succes

25 april 2024 om 10:06 door Marjon 0 reacties

mockingbird (1200 × 480 px).png

Pleegouders voelen zich beter ondersteund wanneer ze, in een lokaal netwerk, samenwerken met andere pleeggezinnen.

Dit kan voorkomen dat een plaatsing stukloopt. Dit blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut, waarin de ervaringen van een netwerk van pleeggezinnen volgens de Mockingbird-methode in Waddinxveen onder de loep zijn genomen. De conclusie van de onderzoekers: “Dit heeft potentie een verrijking voor het Nederlandse pleegzorglandschap te worden.”

Het netwerk (constellatie genoemd) in Waddinxveen werkt op basis van de Mockingbird-methode. Deze introduceerde de NVP een paar jaar geleden in Nederland, samen met Kinderpostzegels en het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd. De methode draait om een lokaal netwerk van zes tot tien pleeggezinnen. Het hubhome staat centraal: dit is het huis van ervaren pleegouders, waar pleeggezinnen elkaar kunnen ontmoeten en kinderen met elkaar kunnen spelen of juist even tot rust kunnen komen. Samen staan de pleeggezinnen sterker en kunnen zij pleegkinderen een stabiel thuis bieden. Stichting Ondersteuning Pleeggezin implementeert Mockingbird in Nederland. 

Onderzoek: Mockingbird waardevolle aanvulling op Nederlandse pleegzorgsysteem

Er zijn veel positieve verhalen over Mockingbird. Dat is nu dus ook wetenschappelijk aangetoond door het Verwey-Jonker Instituut. De onderzoekers concluderen dat “de cohesie binnen het netwerk opvallend is. Er heerst een sterk gevoel van gemeenschap, waarbij deelnemers duidelijk aangeven bij elkaar te horen.” Dit heeft er concreet voor gezorgd dat één pleeggezin een bijplaatsing van het broertje van de pleegzoon aandurfde. Daarbij kan de methode bijdragen aan de oplossing van een aantal problemen in de pleegzorg. “Pleegouders ervaren Mockingbird als een waardevolle aanvulling op het pleegzorgsysteem, vooral vanwege de praktische en emotionele steun die ze ontvangen en de mogelijkheden voor positieve ontwikkelingen bij hun (pleeg)kinderen. (…) Het netwerk wordt beschouwd als een veilige ruimte waar pleegkinderen vrijelijk kunnen delen zonder druk te voelen om hun achtergrond uit te leggen, wat cruciaal is voor hun welzijn.”

Eerder dit jaar bleek ook al het succes van Mockingbird tijdens een event. Hier werden de onderzoeksresultaten gepresenteerd en was ruimte voor pleegouders om te delen over hun ervaringen, of om inspiratie op te doen en kennis te maken met Mockingbird. Bekijk hier de aftermovie.

NVP en Mockingbird

We blijven deze nieuwe werkwijze in pleegzorg een warm hart toedragen, want de steun van een netwerk helpt pleeggezinnen om pleegzorg vol te houden. Momenteel worden er meer netwerken opgezet in Noord-Brabant (Combinatie Jeugdzorg), Limburg (Pactum) en Capelle aan den IJssel (Enver). Onlangs nam de Tweede Kamer een motie aan om een plan te maken hoe de positieve ervaringen met deze werkwijze ingezet kunnen worden voor meer pleegouders.

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten