Eerste jaar Mockingbird een groot succes, pleegzorgmodel gaat verder uitbreiden

Eerste jaar Mockingbird een groot succes, pleegzorgmodel gaat verder uitbreiden

21 december 2023 om 13:30 door Tijs 0 reacties

mockingbird (1200 × 400 px).png

Eind 2022 lanceerden Horizon Pleegzorg en Regio Midden-Holland het eerste Mockingbird-netwerk in de omgeving van Waddinxveen. Een jaar later blijkt dit netwerk een groot succes: de betrokken pleeggezinnen geven aan dat ze het gevoel hebben elkaar al jaren te kennen en dat ze zich gesterkt voelen in hun pleegouderschap. Het pleegzorgmodel breidt daarom volgend jaar uit: Horizon gaat meer netwerken starten en ook pleegzorgorganisaties Combinatie Jeugdzorg en Pactum gaan werken met Mockingbird.

Mockingbird Family Model

Een Mockingbird-‘constellatie’ is een lokaal netwerk van zes tot tien pleeggezinnen. Het hubhome staat centraal in het netwerk: dit is het huis van ervaren pleegouders dat de spil vormt van de constellatie. Hier kunnen pleegouders elkaar ontmoeten, kunnen kinderen met elkaar spelen of juist even tot rust komen. Bijvoorbeeld door geplande of ongeplande logeermomenten. Samen staan de pleeggezinnen sterker en kunnen zij pleegkinderen een stabiel thuis bieden. Stichting Ondersteuning Pleeggezin begeleidt de start van Mockingbird in Nederland. 

Steun van het netwerk

Mockingbird-begeleider Noor Hofman van Horizon Pleegzorg: “De pleeggezinnen zijn in korte tijd een soort grote familie geworden. Ik vind het bijzonder hoe snel vriendschappen zijn ontstaan en uitdagingen samen worden opgepakt. Dit is de kracht van Mockingbird.” Eén van de pleeggezinnen durfde het dankzij de steun van het netwerk aan om ook het broertje van hun pleegkind in huis te nemen.  

Programmamanager Roza Freriks: “We weten dat het goed ondersteunen van pleegouders ontzettend belangrijk is om hen aan boord te houden, zeker als het uitdagend wordt. In de praktijk werkt het heel krachtig als pleegouders dat onderling doen, vaak is dat zelfs krachtiger dan ondersteuning door een professional. Of zoals een deelnemend pleeggezin het zo treffend verwoordde: ‘Niet iedereen begrijpt hoe pleegzorg in elkaar zit. Maar binnen de constellatie hoef ik weinig uit te leggen, andere pleegouders zitten met hetzelfde. Dat onderlinge begrip is een groot voordeel.’”

Uitbreiding

Volgend jaar start Horizon met nieuwe Mockingbird-netwerken. Pleegzorgorganisaties Pactum en Combinatie Jeugdzorg zijn inmiddels gestart met trainingen zodat ook zij kunnen gaan werken met Mockingbird en netwerken kunnen starten. In 2024 start ook pleegzorgorganisatie Enver met de training. 

NVP en Mockingbird

De NVP nam in 2021 samen met Stichting Kinderpostzegels en het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd het initiatief om Mockingbird in Nederland te introduceren. We blijven het pleegzorgmodel een warm hart toedragen, want de steun van een netwerk helpt pleeggezinnen om pleegzorg vol te houden. Het kan ook een oplossing zijn voor problemen die op het moment spelen in de jeugdzorg: in een Mockingbird-netwerk kunnen pleeggezinnen steun vinden die niet altijd vanzelfsprekend is.

Meer informatie over Mockingbird vind je op www.mockingbirdnederland.nl. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan ook in voor de nieuwsbrief!

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten