Huiskamer voor Pleegouders: luisterend oor, gezelligheid en ondersteuning

Huiskamer voor Pleegouders: luisterend oor, gezelligheid en ondersteuning

8 september 2022 om 11:00 door Lindy 0 reacties

3.png

Pleeg(groot)ouders uit de regio Tilburg kunnen elkaar sinds 1 oktober 2021 ontmoeten in de Huiskamer voor Pleegouders. Iedere doordeweekse ochtend staat de koffie klaar en er zijn altijd gelijkgestemden om mee te praten. Dat helpt om je taak als pleegouder te verlichten. Ook worden er leuke en leerzame activiteiten georganiseerd.

Op een woensdagmiddag breng ik een bezoek aan de huiskamer. Als ik mijn fiets neerzet, doet Mirja van Erp de deur al open. Zij is één van de drie bestuursleden. Haar collega-bestuursleden Evelien Zweekhorst en Marianne Phaff zitten al binnen. Alle drie zijn ze ervaren crisispleegouders voor baby’s. Ook pleeggrootouder Diana van Praag is aanwezig. Zij is een enthousiaste huiskamerbezoeker, die graag de handen uit de mouwen steekt.

Snel contact

Mirja vertelt over het ontstaan van dit initiatief. “We organiseren al jaren de POP (Pleegouders Ontmoeten Pleegouders). Deze bijeenkomsten werden gefaciliteerd door pleegzorgorganisatie Sterk Huis, evenals de ontmoetingsbijeenkomsten voor pleeggrootouders. Dan zaten we in een wijkcentrum naast de accordeonvereniging en bijna tussen de biljarttafels. De aanvangs- en sluitingstijden stonden vast en na afloop moesten we meteen vertrekken. We merkten dat pleegouders behoefte hebben aan een luisterend oor als de nood hoog is. Wat kun je bijvoorbeeld doen met een puber die wil weglopen? In nijpende situaties is snel contact nodig. Zo kwamen we op het idee om een huiskamer op te zetten.”

Uitval van pleegouders

“Helaas stoppen veel pleegouders met pleegzorg”, vult Evelien aan. “Die uitval heeft vaak te maken met de complexiteit van problemen die pleegkinderen met zich meebrengen. Ook zijn er te weinig pleegouders, waardoor kinderen soms lang moeten wachten op een plek in een gezin. Het zou helpen als pleegouders op een laagdrempelige plek terecht kunnen voor ondersteuning.” In september 2020 begonnen ze met het uitwerken van hun plan. Ze spraken erover met mensen van jeugdzorg, pleegzorg en de gemeente Tilburg. Ook vroegen ze advies aan de NVP. Mirja: “Van de NVP kregen we nuttige tips en rapporten over de uitval van pleegouders. Dat gaf ons het gevoel dat we op de goede weg waren.”

Begin 2021 ging het balletje echt rollen. De dames hadden een afspraak met de Tilburgse wethouder Marcelle Hendrickx. “We legden uit wat we wilden en nodig hadden”, vertelt Marianne. “De wethouder was meteen enthousiast, omdat ons plan aansluit bij de visie ‘opgroeien doe je thuis’. Door ons subsidie te geven, werkt de gemeente daaraan mee. De wethouder was ervan overtuigd dat wij met de huiskamer een verschil kunnen maken. In april kregen we toestemming van de gemeente om ons plan uit te voeren.”

Op zoek naar een pand

Ondertussen hadden de dames een stichting opgericht. Mirja sjeesde de hele stad door op zoek naar een geschikt pand. “Begin juli hebben we dit gebouw gevonden via een makelaar”, vertelt ze. “Het was nog even spannend, want er was ook een gegadigde die hier een hostel wilde beginnen. Iemand anders zag een bakkerij wel zitten op deze plek. De makelaar wilde graag met ons in zee, maar vroeg zich wel af hoe wij de boel zouden opknappen. Dat was geen probleem. Wij kennen zoveel handige pleegouders!”

Diana zag een oproep op Facebook voorbijkomen. “Ik ben heel creatief en kan wel een beetje schilderen. Ik run namelijk een creatieve dagbesteding.” Samen met andere pleegouders begon ze met klussen en van het één kwam het ander. “Ik zag dat er veel te weinig lampen waren. Toen heb ik wat prullenbakken gekocht en die omgebouwd naar lampen.” Op de muur in de kinderruimte heeft Diana een grote boom geschilderd. “Alle kinderen mogen met verf een handafdruk maken. Dat worden de bladeren van de boom. Het eerste handje staat er al: van ons eigen pleegkleinkind.”

5

Hulp van alle kanten

Marianne vertelt dat de huur voor de huiskamer voorlopig een jaar door de gemeente wordt betaald. “Als we bewijzen dat we het goed doen en dat we nodig zijn, mogen we hier blijven.” De meubels hebben ze bijna allemaal gekregen of tweedehands gekocht. Kasten, tafels en stoelen werden door klussende pleegouders voorzien van vrolijke kleurtjes. De voormalige, uitgeleefde badkamer is omgebouwd tot een tweede toilet met aankleedkussen voor baby’s. Van de makelaar kregen ze een nieuwe wc-pot cadeau. Mirja schrijft regelmatig briefjes naar bedrijven met de vraag om spullen te doneren en dat heeft succes. “Van de Mandemakers Groep kregen we een nieuwe koelkast en een vaatwasser. Pasgeleden is de baas van Hornbach in de huiskamer komen kijken. Hij was onder de indruk van onze verhalen. Binnenkort stuurt hij een paar medewerkers om de kinderruimte te isoleren. Ook krijgen we voor 2,5 duizend euro aan materialen. Op de eerste verdieping wordt straks een workshopruimte ingericht, met tafels en stoelen van Hornbach.”

Activiteiten centreren

Het is de bedoeling om zoveel mogelijk activiteiten voor en door pleegouders op deze plek te centreren. Evelien: “We worden daarbij gesteund door Sterk Huis. Sinds kort kunnen bezoekregelingen in de huiskamer plaatsvinden. Voor ouders en kinderen is het prettiger om elkaar in een huiselijke sfeer te ontmoeten dan op kantoor. Het depot waar pleeggezinnen spullen kunnen lenen, is nu ook bij ons in huis. Informatieavonden over pleegzorg worden hier gehouden en er zijn themabijeenkomsten, bijvoorbeeld over pubermeiden, borderline en sociale media. We hopen dat steeds meer pleegouders de huiskamer weten te vinden en ook elkaar gaan ondersteunen. Ik hoorde bijvoorbeeld al van bezoekers die met elkaar meerijden.” Op de nieuwe stek zijn al leuke activiteiten georganiseerd, zoals een rommelmarkt en een kinderdisco met karaoke. Terwijl de kinderen zongen en dansten, zaten hun pleegouders gezellig te kletsen. Het achtjarige pleegkleinkind van Diana komt graag in de huiskamer. Diana: “Door de activiteiten met andere pleegkinderen merkt ze dat ze niet de enige is die niet bij papa en mama kan wonen. Ook voor mezelf is de huiskamer waardevol, omdat ik hier met mijn verhalen en frustraties terecht kan. Pleegzorg is echt een andere tak van sport dan de zorg voor eigen kinderen. Het is moeilijk om daar met ouders op het schoolplein over te praten. Hier snappen de mensen waar ik mee bezig ben en waar ik tegenaan loop. Ik voel me welkom en veilig.”

Meer weten?

Volg de Huiskamer voor Pleegouders op Facebook om op de hoogte te blijven van alle activiteiten. Heb je een vraag over de huiskamer? Stuur dan een mailtje naar dehuiskamervoorpleegouders@gmail.com.

Ontmoet pleegouders bij jou in de buurt

Wil jij ook graag andere pleegouders bij jou in de buurt ontmoeten? Op de website van de NVP vind je een overzicht van alle pleegoudernetwerken die er zijn in Nederland. Is er nog geen netwerk bij jou in de buurt? Je kunt ons Hoe-boek voor initiatiefnemers gebruiken om zelf een netwerk te starten. Als we je ergens bij kunnen helpen of als je tips of advies nodig hebt, laat het dan weten via pleegoudernetwerken@denvp.nl.

Door Lindy Popma, hoofdredacteur BIJ ONS

BIJ ONS - thuis in een gezin

Dit verhaal verscheen eerder in BIJ ONS. Dit magazine verschijnt twee keer per jaar en staat boordevol met verhalen, achtergronden, interviews en columns over pleegzorg. Je leest het magazine hier:

MAGAZINE BIJ ONS

Wil je de nieuwe BIJ ONS in je mail ontvangen zodra er een nieuw magazine verschijnt? Neem gratis een abonnement door je hier in te schrijven: 

ABONNEREN

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten