Een pleegkind in je gezin, en nu?

Een pleegkind in je gezin, en nu?

Het is een spannende tijd als er een pleegkind in je gezin komt. Door de komst van een pleegkind - of misschien wel meerdere - gaan er waarschijnlijk dingen veranderen in je gezin. Gewoontes en routines die je met elkaar hebt, zijn niet altijd vanzelfsprekend voor het pleegkind. En wat het pleegkind gewend is, kan vreemd zijn voor jou.

Daarnaast komen er veel andere dingen op je af bij een pleegzorgplaatsing: je maakt kennis met alle betrokken personen, zoals de pleegzorgbegeleider, jeugdbeschermer en eventueel de ouders van het pleegkind en je maakt afspraken over bezoekregelingen, school of kinderopvang en regelt alle praktische zaken.

De NVP heeft veel informatie over pleegzorg en nieuwe plaatsingen. Op deze pagina vind je handige documenten die je op weg helpen.

Startwijzer voor nieuwe pleeggezinnen

De Startwijzer helpt je snel op weg bij alle praktische zaken die bij een pleegzorgplaatsing komen kijken. Je vindt er alle informatie die je nodig hebt.

Download

Checklist voor nieuwe pleeggezinnen

Dit document helpt je om belangrijke zaken op een rij te zetten als er een pleegkind in je gezin komt. Je kunt het gebruiken als checklist bij een nieuwe plaatsing, als verzamelplek voor alle informatie of als overdrachtsdocument bij een over- of terugplaatsing.

Download
Sluiten