Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Lokale lobby: aan de slag!

Lokale lobby: voorbeelden en hulpmiddelen

Op deze pagina vind je voorbeelden, documenten en downloads die je kunnen helpen om de stem van pleeg- en gezinshuisouders in jouw gemeente te laten horen. 

Boekje: tips voor lokale lobby door pleegouders

Om als pleegouder op te komen voor je belangen, is het goed om te weten hoe de organisaties werken die invloed hebben op het pleegzorgbeleid. In jouw gemeente zijn dat de pleegzorgorganisatie en natuurlijk de gemeente zelf. 

Om je op weg te helpen bij het behartigen van jouw belangen, hebben we samen met Lobby Lokaal een boekje gemaakt. In het boekje vind je handige tips waarmee je direct aan de slag kunt. Je kunt het boekje hieronder downloaden, maar als je een papier versie wilt ontvangen, sturen we er een naar je op. Vraag je boekje aan door te mailen naar jkruijswijkjansen@denvp.nl

Download boekje

Vol vuur in Waterland

Laura wist niets van de gemeente, behalve dat ze er haar paspoort kon halen. Maar van onwetende burger werd ze trekker van een burgerinit iatief, van raadslid werd ze wethouder. Laura deelt haar lessen uit de lokale politiek. Hoe kun je iets voor elkaar krijgen bij jouw gemeente? 

Download het hele verhaal

Artikel belangenbehartiging in BIJ ONS

In het tijdschrift BIJ ONS - thuis in pleegzorg en gezinshuis verscheen in februari een artikel over belangenbehartiging voor en door pleegouders: Zet jeugdzorg op de kaart! Er staan mooie voorbeelden in en handige tips. Je kunt het artikel hier downloaden. 

Zet jeugdzorg op de kaart!

Interview Job Cohen

“Van een afstand blijft de gemeente vaak een ingewikkeld systeem voor de burger, maar stap er vooral op af." Dat is de tip van Job Cohen, die als burgemeester van Amsterdam vaak te maken kreeg met lobbyisten. “Als het om belangenbehartiging gaat, is de gemeente soms net een black box. Er zijn waanzinnig veel ingangen die wel of niet kunnen werken.” De route die je als lobbyist neemt, kan volgens Cohen het verschil maken tussen succes en geen gehoor. Lees het hele interview op de website van Lobby Lokaal: 

Interview Job Cohen

De lobby gaat lokaal

In het vakblad Communicatie stond in maart 2018 een artikel over lobby: De lobby gaat lokaal. Het artikel gaat niet over pleegzorg, maar er staan wel handige tips in over het opbouwen van relaties met raadsleden en aansluiten bij het beleid dat gevoerd wordt. 

Download artikel

Brochure 'Dit is jeugdzorg'

Jeugdzorg Nederland heeft een online brochure gemaakt voor gemeenteraadsleden: Dit is jeugdzorg. Deze brochure is in juni 2018 naar 8.000 raadsleden in Nederland gestuurd om hen te informeren over hoe jeugdzorg in Nederland werkt en welke rol zij daarin spelen als raadsleden. De brochure is ook een aanrader voor pleegouders! De brochure is hier te vinden: 

Brochure Dit is jeugdzorg

Boekje Jeugdzorg Nederland

Jeugdzorg Nederland heeft een boekje gemaakt over belangenbehartiging voor haar leden: de jeugdzorgorganisaties in Nederland. Hoewel pleegouders niet direct de doelgroep zijn, staan er zeker interessante dingen in waar jij je voordeel mee kunt doen!

Download boekje JN

Draaiboek Knokken voor je pleegkind

In het draaiboek 'Knokken voor je pleegkind' vind je handige tips om een brief te schrijven aan instanties. Dat kun je in je eentje doen of samen met andere pleegouders. Door de brief samen te ondertekenen, maak je duidelijk dat er meer mensen zijn die jouw standpunt of mening delen. 

Download Knokken voor je pleegkind

Meer draaiboeken voor pleegoudergroepen vind je hier!

Voorbeeldbrief aan de gemeente

Hieronder tref je een voorbeeld van hoe je een brief schrijft aan jouw pleegzorgorganisatie om een probleem kenbaar te maken. Uiteraard kun je ook zo'n brief aan je gemeente sturen. Belangrijk is om de opbouw aan te houden zoals die in de alinea’s staat. De inhoudelijke tekst kun je zelf bedenken, die hangt ook van het onderwerp af.

Deze brief is geschreven alsof je als groep een brief schrijft, maar je kunt als pleegouder ook zelf een brief schrijven.

Download voorbeeldbrief (Word-bestand)

Terug

Sluiten