Ons telefoonnummer: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Op 21 maart of op 21 november 2018 is er een nieuwe gemeenteraad gekozen. Een belangrijk moment, want dit waren de eerste gemeenteraadsverkiezingen sinds de gemeente verantwoordelijk is voor jeugdhulp en pleegzorg. Nieuwe raadsleden en misschien ook een nieuwe wethouder beslissen voortaan over het jeugdhulpbeleid in jouw gemeente.

De periode na de verkiezingen is een belangrijk moment om de stem van pleegouders te laten horen. Als je vertelt wat jou bezighoudt als pleegouder en waar jij tegenaan loopt, kunnen de nieuwe raadsleden en wethouder daar rekening mee houden in hun beleid. Zo kun je ervoor zorgen dat de pleegzorg in jouw gemeente nóg beter geregeld wordt. 

Feliciteer de nieuwe raadsleden en wethouder

Direct na de gemeenteraadsverkiezingen wordt de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd en na de formatiebesprekingen worden ook de nieuwe wethouders aangesteld. Om de nieuwe raadsleden en wethouders te feliciteren, kun je ze een felicitatiebrief sturen. Dan kun je ze gelijk uitnodigen om eens langs te komen in jouw pleeggezin om mee te eten of voor een kop koffie. Dan kun jij vertellen wat je bezighoudt en wat er speelt. Raadsleden en wethouders horen graag wat er in de gemeente gebeurt, dus ze zijn ongetwijfeld blij met de uitnodiging. 

We hebben een voorbeeld-felicitatiebrief die je hieronder kunt downloaden en versturen aan een raadslid of de wethouder in jouw gemeente. Vul in deze brief nog wel even de ontbrekende gegevens in voordat je hem verstuurt, zo wordt de brief nog persoonlijker. Op de website van jouw gemeente kun je zien welke raadsleden en welke wethouder de portefeuille jeugdzorg hebben gekregen. 

Inspirerend voorbeeld
Hoe zo'n gesprek met een raadslid, wethouder of andere beleidsmaker kan verlopen, lees je in deze blog: bij het pleeggezin van Bea kwam de burgemeester eten. Haar verhaal kun je hier lezen: Aan tafel met de burgemeester.

Heb jij ook een leuk voorbeeld? Laat het ons weten door een bericht te sturen!

Vijf vragen over pleegzorg aan het college van burgemeester en wethouders

We hebben vijf vragen gemaakt die raadsleden kunnen stellen aan het college van burgemeester en wethouders. Deze vragen zetten pleegzorg in de breedte op de kaart, zodat het college aangezet wordt om écht na te denken over pleegzorg. 

Je kunt de vragen overhandigen aan een raadslid of opsturen via bijvoorbeeld de mail. Daarvoor kun je natuurlijk ook alleen de vragen gebruiken die voor jou relevant zijn. Als je de vragen aan wilt passen, kun je ook het tekstbestand downloaden om het te wijzigen of te knippen en plakken in een mailtje. 

Download

Terug

Sluiten