Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Leuker kunnen we het (nu) niet maken…

Leuker kunnen we het (nu) niet maken…

29 maart 2019 om 09:00 door Evelien 2 reacties

Het is weer tijd om belastingaangifte te doen. Bij onze helpdesk melden zich de laatste tijd veel pleegouders die flinke bedragen moeten terugbetalen aan onterecht ontvangen inkomensafhankelijke combinatiekorting. Wil je weten hoe dat zit en wat wij doen om dit voortaan te voorkomen? Lees dan verder!

Wat is inkomensafhankelijke combinatiekorting?

De inkomensafhankelijke combinatiekorting is een heffingskorting op de inkomstenbelasting die ervoor zorgt dat je minder belasting en premies hoeft te betalen. Alleenstaande ouders, informele pleegouders en minstverdienende partners die een kind onder de 12 jaar verzorgen komen in aanmerking voor de korting. Maar pleegouders die een pleegvergoeding ontvangen en geen andere kinderen onder de 12 jaar verzorgen, hebben geen recht op inkomensafhankelijke combinatiekorting.

Wat is er aan de hand?

De Belastingdienst controleert aangiftes van voorgaande jaren en vordert bedragen die onterecht zijn betaald terug, soms met een rente of boete. De afgelopen weken hebben tien pleegouders aan onze helpdesk gevraagd of het klopt dat zij moeten terugbetalen. Er zijn bedragen genoemd van 1500 tot wel 7000 euro.

De pleegouders geven aan dat het aangifteformulier niet duidelijk was en dat er tegenstrijdige informatie beschikbaar is. De Belastingtelefoon geeft niet altijd het juiste advies en ook belastingadviseurs gaan weleens de fout in omdat de regels onduidelijk zijn.

Waarom kom je er niet voor in aanmerking als pleegouder?

Hoe zit het nou? Een voorwaarde voor het krijgen van inkomensafhankelijke combinatiekorting is dat je het kind opvoedt en verzorgt als eigen kind.  Maar als je een pleegvergoeding ontvangt, verzorg je volgens de rechter het kind niet als eigen kind omdat je zelf geen kosten maakt. De pleegvergoeding wordt namelijk gezien als een kostendekkende onkostenvergoeding voor de verzorging van een pleegkind. In theorie hoef je dus zelf geen kosten te maken voor de verzorging van je pleegkind.

Ouders en verzorgers betalen de kosten voor de verzorging zelf en daarin worden ze deels gecompenseerd door de inkomensafhankelijke combinatiekorting. De voorwaarde is dat ouders of verzorgers minimaal 425 euro per kwartaal bijdragen aan de verzorging.

Ook als je als pleegouder kunt aantonen dat je extra kosten maakt die niet gedekt worden door de pleegzorgvergoeding, maakt dat geen verschil. Dat komt omdat de inkomensafhankelijke combinatiekorting in de wet gekoppeld is aan de kinderbijslag. En als je een pleegzorgvergoeding ontvangt, kan je geen kinderbijslag krijgen.


Wat als je moet terugbetalen?

Als je ineens een groot bedrag moet terugbetalen terwijl je je van geen kwaad bewust was, is dat best even schrikken. Je kunt dan bezwaar indienen bij de Belastingdienst, maar wij horen van pleegouders dat het bezwaar wordt afgewezen. Een pleegouder die contact opnam is met de beslissing van de Belastingdienst naar de rechter gegaan, maar ook de rechter heeft beslist dat de pleegouder moet terugbetalen. Er komt nog een hoger beroep, maar we verwachten niet dat er dan iets anders besloten wordt.

Heb je bovenop de terugvordering een boete gekregen van de Belastingdienst en ben je het daar niet mee eens? Maak dan bezwaar. Je kunt hier lezen hoe je dat doet.

Kan je het bedrag niet in één keer betalen? Dan adviseren we je om contact op te nemen met de Belastingdienst om een betalingsregeling te treffen. Je kunt hier lezen hoe dat gaat.

Wat doen wij met deze signalen?

Wij willen voorkomen dat pleegouders per ongeluk ten onrechte de inkomensafhankelijke combinatiekorting ontvangen. We zijn in gesprek met de Belastingdienst om de communicatie op de website, in de aangifte en bij de Belastingtelefoon te verbeteren, zodat duidelijk is waar je recht op hebt als pleegouder. Daarvoor zijn we ook een onderzoek gestart naar verbeterpunten in de aangifte, waaraan je mee kunt doen.

Eind vorig jaar is in de Tweede Kamer een motie aangenomen om fiscale belemmeringen weg te nemen voor pleegouders. Daarom gaan de Belastingdienst en de verantwoordelijke ministeries inventariseren welke problemen er zijn voor pleegouders.

Vandaag spreken we met de indiener van de motie, Lisa Westerveld van GroenLinks. Naast de motie bespreken we nog meer onderwerpen met haar die spelen voor pleeggezinnen. In onze blog over belangenbehartiging lees je daarover meer.

 

 

 

Reacties

 1. J.S J.S Schreef op 19 januari 2021 om 11:05:08

  Beste,

  Ik heb dit bericht gelezen maar dit is van 29 maart 2019.
  Van de Belastingdienst heb ik zonder aan te vragen 2 jaar achter elkaar het maximale bedrag ontvangen Inkomens afhankelijke combinatiekorting.
  Ik ben gehuwd en heb 2 eigen kinderen onder de 12 jaar en ben de minstverdienende partner.
  Wat word er bedoeld met het verzorgen van een kind??
  Dit is voor mij onduidelijk.
  Hopelijk kunt u mij een antwoord hierop geven.
  Anders vrees ik dat ik het bedrag terug zal moeten betalen.

  Alvast bedankt!

  Mvgr,
  Sjh Schuurmans

 2. Thirza (Helpdesk) Thirza (Helpdesk) Schreef op 21 januari 2021 om 09:37:41

  Beste Sjh Schuurmans,

  Voor het vaststellen van het recht op inkomensafhankelijke combinatiekorting moet een pleegkind waarvoor je een pleegvergoeding ontvangt, buiten beschouwing worden gelaten. Omdat je ook nog twee eigen kinderen onder de 12 jaar hebt, heb je wel recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting.

  Groetjes Thirza

Plaats een reactie

Sluiten