Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Tips voor groepen

Tips

Tips voor en door pleegouders die zelf een netwerk willen starten

Tips van Maaike uit Apeldoorn: 

  • Het is heel belangrijk om een kerngroep te vormen van een pleegouders die de spil zijn van een (startend) netwerk! Zo deel je samen de verantwoordelijkheid.
  • Als er pleegzorgwerkers aanwezig zijn tijdens de bijeenkomst, denk dan van tevoren goed na over hun rol. Wil je hen het gesprek laten leiden? Of mogen ze een luisterend oor zijn? Onduidelijkheid hierover zorgt voor verwarring bij beide partijen.
  • Bedenk een thema voor iedere bijeenkomst: hierdoor zijn de gesprekken wat meer gestructureerd, waardoor je niet alle kanten op praat. 
  • Maak duidelijke afspraken over een begin- en eindtijd: wij houden de afgesproken tijden ook stipt aan zodat mensen weten waarop ze kunnen rekenen.
  • Als je een netwerk gaat starten is het heel nuttig om eens met de NVP te bellen: zij hebben ons netwerk in ieder geval goed op weg geholpen!

Tips van Henry uit Leusden: 

  • Start met een kennismakingsbijeenkomst, waarin herkenning wordt gevonden en wensen kunnen worden gedeeld.
  • Bekijk vooraf goed waar energie zit en mogelijkheden liggen. Tast dat af in gesprekken. Denk eraan dat er verschillende belangen spelen en dat zorgaanbieders je als een bedreiging kunnen zien.
  • Houd voor ogen wat past bij jouw situatie, maar durf ook buiten de kaders te denken. Haak aan bij wat er is, vind het wiel niet opnieuw uit. Verbind bestaande ‘clubs’, teams en ideeën met elkaar.

Lees het hoe boek!

We hebben speciaal voor groepen die willen starten een 'Hoe boek' gemaakt. Met dit handboek wordt het een stuk makkelijker om de eerste stappen te zetten. Je vormt een kerngroepje en doorloopt samen de stappen om te komen tot een netwerk. Ter inspiratie vind je vele tips, ideeën en voorbeelden van pleegoudergroepen uit andere gemeenten.

Download het hoe boek

Terug naar Tips en Ondersteuning

Sluiten