Het goede gesprek van start in Rijswijk en Zoetermeer

Het goede gesprek van start in Rijswijk en Zoetermeer

2 april 2024 om 13:30 door Judith 0 reacties

header goede gesprek.png

In de jeugdzorgregio Haaglanden zijn de gemeenten Zoetermeer en Rijswijk gestart met Het goede gesprek. Pleeggezinnen, ouders, professionals en beleidsmakers gaan in deze gemeenten met elkaar in gesprek over hoe pleegzorg georganiseerd is. In drie bijeenkomsten bespreken ze wat goed gaat en wat er beter kan. Uiteindelijk worden er concrete verbeteracties opgesteld waar de gemeenten en pleegzorgaanbieders mee aan de slag kunnen. 

Op 7 maart kwamen deelnemers aan Het goede gesprek bij elkaar voor een eerste kennismaking en start van het project. De deelnemers vertegenwoordigen de verschillende perspectieven in de pleegzorg: aan Het goede gesprek doen pleegouders, pleegkinderen, eigen kinderen, professionals, beleidsmakers en managers mee. Het was een mooie bijeenkomst met een goede sfeer! Tijdens kennismakingsoefeningen zoals speeddaterondes werd direct al duidelijk wat de meerwaarde is om de verschillende perspectieven bij elkaar te brengen: er valt veel van elkaar te leren!

We vroegen de deelnemers ook wat zij hopen te bereiken met het project. Een aantal deelnemers noemde mooie punten, zoals 'meer verbinding tussen de betrokkenen wat de afstemming ten goede komt' en 'vanuit de gemeente pleeggezinnen meer en beter faciliteren en pleegzorg aantrekkelijker maken'.

goede gesprek wat bereiken

De volgende stap in Het goede gesprek is om via online vragenlijsten te onderzoeken wat de ervaringen zijn met pleegzorg in de gemeenten Zoetermeer en Rijswijk. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek gaan we in mei en juni verder met elkaar in gesprek. Dan bepalen de deelnemers met welke onderwerpen ze aan de slag gaan en maken ze een actieplan om dit aan te pakken. 

Doe met jouw gemeente of regio mee aan een dialoogtafel!

Zoetermeer en Rijswijk doen mee aan een uitgebreid traject van Het goede gesprek. Dat bestaat uit drie bijeenkomsten en een uitgebreid vragenlijstonderzoek. Het is ook mogelijk om eenmalig een dialoogtafel te organiseren. Daarbij wisselen deelnemers uit wat goed gaat en wat beter kan met betrekking tot pleegzorg in de regio en wat concrete ideeën zijn om voor verbetering te zorgen. Na de dialoogtafel is er nog geen volledig actieplan, maar het gesprek kan wel bijdragen aan begrip voor elkaars perspectief en meer samenwerking in de regio.

Bekijk in deze video hieronder hoe Het goede gesprek werkt. Meer informatie over het project vind je hier. Heb je interesse om met jouw regio of gemeente mee te doen aan Het goede gesprek of in het organiseren van een dialoogtafel? Neem contact op met Linda Douma via ldouma@denvp.nl.

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten