Tweede Kamer debatteert over gesloten jeugdzorg, versterking pleegzorg en gezinsgerichte alternatieven dringend nodig

Tweede Kamer debatteert over gesloten jeugdzorg, versterking pleegzorg en gezinsgerichte alternatieven dringend nodig

28 maart 2024 om 09:00 door Tijs 1 reactie

tweede kamer header (1200 × 480 px).png

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over gesloten jeugdzorg. Deze vorm van jeugdhulp is schadelijk voor kinderen en wordt daarom afgebouwd, net als andere vormen van residentiële hulp. Het doel is om kinderen ‘zo thuis mogelijk' op te vangen, maar er zijn niet genoeg passende alternatieven voor deze hulp zoals pleegzorg en andere gezinsgerichte hulp. Gezien de urgentie van het probleem vroegen we Kamerleden deze week nogmaals om de noodzaak om alternatieven te versterken in het debat onder de aandacht te brengen. 

De tekortkomingen van gesloten jeugdhulp, vooral voor jongeren met complexe psychiatrische problematiek, kwamen eerder deze maand opnieuw naar voren in een onderzoek van ervaringsdeskundige Jason Bhugwandass. Gesloten jeugdhulp moet in 2030 volledig afgebouwd zijn, werd al eerder besloten. In de Hervormingsagenda Jeugd staat dat ook andere vormen van residentiële hulp worden af- of omgebouwd. Om dat mogelijk te maken, is het versterken van pleegzorg en andere gezinsgerichte alternatieven voor residentiële hulp nodig. Daarvoor is in de hervormingsagenda niet genoeg aandacht. Het is essentieel om versterking van pleegzorg en andere gezinsgerichte en kleinschalige oplossingen expliciet mee te nemen in de uitvoering van de Hervormingsagenda.

Expliciete aandacht en geld nodig voor versterking pleegzorg

Hierover trokken we vorig jaar aan de bel bij Tweede Kamerleden. Dit leidde tot een motie waarin de Kamer staatssecretaris Van Ooijen vroeg ‘om de versterking van pleegzorg en andere gezinsgerichte en kleinschalige oplossingen expliciet mee te nemen bij de uitvoering van de Hervormingsagenda’. De staatssecretaris gaf aan hiervoor een plan te maken dat in het najaar van 2024 klaar zou moeten zijn. 

Gezien de urgentie van deze kwestie vroegen we de Tweede Kamerleden deze week om de staatssecretaris te vragen om een update over dit plan en om bij de toewijzing van financiële middelen alvast rekening te houden met de investeringen die nodig zijn om pleegzorg en gezinsgerichte hulp te versterken. 

Meer informatie over het debat vind je op de site van de Tweede Kamer.

Belangenbehartiging voor pleeggezinnen

De NVP laat de stem van pleeggezinnen horen bij politici en beleidsmakers. We vragen pleeggezinnen geregeld wat er speelt en leeft, bijvoorbeeld via onderzoeken en ons pleegzorgpanel. Meer over onze belangenbehartiging lees je hier. Heb je een vraag of wil je reageren? Neem dan contact op met Annelies via amulder@denvp.nl

Reacties

  1. Gera ter Meulen Gera ter Meulen Schreef op 28 maart 2024 om 17:04:34

    Een aantal jaar geleden sprak ik in Noorwegen met een maatschappelijk werkster die werkte met kinderen met ernstige problematiek. Zij hadden kleinschalige opvang daarvoor, met maximaal 4 kinderen in een huis en volgens mij minimaal 4 of 6 begeleiders op 1 huis.
    Misschien een plek om inspiratie op te doen over wat wel kan (als er financiering is)?

Plaats een reactie

Sluiten