Artikel in Trouw over tussenhuis, woonplek voor pleegjongeren in voorbereiding op zelfstandigheid

Artikel in Trouw over tussenhuis, woonplek voor pleegjongeren in voorbereiding op zelfstandigheid

19 januari 2024 om 09:00 door Tijs 2 reacties

Het tussenhuis (1200 x 400 px).png

Op jezelf gaan wonen kan voor pleegjongeren best lastig zijn. Trouw ging op bezoek in het tussenhuis van pleegouders Simon Speelman en Bert Kassies, een woonplek voor jongeren voor wie helemaal zelfstandig wonen nog net een te grote stap is. In het artikel benoemt Peter van der Loo, directeur-bestuurder van de NVP, het belang van dit soort initiatieven.

De oplossing voor problemen die pleegjongeren tegenkomen in hun voorbereiding op zelfstandigheid is om minder streng te kijken naar alleen leeftijd, maar betrokken te blijven bij de jongeren tot de ‘big five’ in orde is: een dak boven je hoofd, support van een sociale kring, school of werk, een inkomen en mentaal welzijn.

Ook het ontbreken van een terugvaloptie in het pleeggezin als blijkt dat zelfstandig wonen toch niet lukt, komt in het artikel aan bod. Voor zogeheten ‘boemerang-kinderen’ is niks geregeld. Peter: “Terwijl het natuurlijk heel normaal is dat een kind weer even thuis wil wonen als het niet is gelukt met een studie of relatie. Als er een goede band is tussen het pleeggezin en het pleegkind zal dat heus onderling geregeld worden. Maar als het kind een verleden heeft met verschillende pleeggezinnen – negen verschillende plekken is geen uitzondering – dan is dat minder vanzelfsprekend. En dan zijn er bitter weinig andere oplossingen voor handen.”

Lees het hele artikel via de link:

Trouw: het tussenhuis voor volwassen pleegkinderen

Reacties

  1. Marjo de Veth Marjo de Veth Schreef op 1 februari 2024 om 19:14:16

    Graag had ik het hele artikel gelezen. echter moet ik eerst een abonnement aanschaffen wil dit kunnen. Een beetje jammer.

  2. Bea Voskamp Bea Voskamp Schreef op 4 februari 2024 om 20:46:26

    Als pleegouder van een 22 en 26 jarige ken ik de boemerang generatie als geen ander. Zeker met de huidige wooncrisis is er nauwelijks een andere mogelijkheid dan terug naar je pleegouders.

Plaats een reactie

Sluiten