Tips en ideeën voor een bijeenkomst met pleegouders!

Tips en ideeën voor een bijeenkomst met pleegouders!

10 maart 2023 om 10:30 door Tijs 0 reacties

ideeenboek pleegoudernetwerken (1).png

Ontmoet jij binnenkort andere pleegouders op een koffieochtend, thema-avond, pleegoudercafé of andere bijeenkomst en zoek je inspiratie om met elkaar te gaan doen? Of organiseer je zelf een bijeenkomst? We delen vijf tips uit ons Ideeënboek voor pleegoudernetwerken waar jullie samen mee aan de slag kunnen! 

1. Speel het spel ‘Over de streep’

Op een veilige manier elkaar beter leren kennen. Maak in een open ruimte een streep met tape of krijt op de vloer en laat iedereen achter de streep staan. Een persoon neemt de leiding en stelt de groep steeds een vraag. Dat kunnen vragen zijn als ‘Ben je enig kind’ of ‘Voel je je weleens eenzaam’? Als het antwoord ‘ja’ is, loop je over de streep. Op deze manier leer je elkaar beter kennen en kom je er misschien achter dat je niet de enige bent, of dat er meer achter iemand zit dan je had gedacht!

2. Maak een verjaardagsslinger

Print een paar leuke foto’s van jezelf of je pleeggezin, zoek naar plaatjes van je idolen op internet en knip dingen die jij leuk vindt uit oude tijdschriften. Knip ze in een driehoek, perforeer twee gaatjes bovenin, doe er een leuk koord doorheen en klaar is Kees! Jij hebt nu je eigen, persoonlijke verjaardagsslinger. 

Tip: als jij (of een andere pleegouder) handig bent met een naaimachine, kun je de slinger natuurlijk ook van oude lapjes stof maken.

3. Ga naar een museum

Nederland telt veel musea waar jullie je, samen met jullie pleeggezinnen, een hele dag kunnen vermaken. Het Nijntje museum, Spoorwegmuseum of NEMO? Op www.museum.nl vind je een overzicht van alle musea die je kunt bezoeken en op www.museumkids.nl vind je musea die ‘kidsproof’ zijn. Let’s go!

4. Volg samen een workshop, lezing of training over pleegzorg

Hoe ga je om met tieners in pleegzorg? Hoe betrek je de grootouders in het proces? En hoe ga je om met een kind dat een trauma heeft? Genoeg onderwerpen binnen pleegzorg waar je iets over kunt leren. Volg trainingen, workshops of lezingen die jou interesseren.

Tip: op www.pleegzorg.nl/gids staan diverse e-learnings die je kunt volgen. 

5. Vertel Verder: gespreksspel voor pleegouders

Het gespreksspel ‘Vertel Verder’ is een goede manier om met andere pleegouders in gesprek te gaan over het pleegouderschap. De vragen in het spel laten je nadenken over hoe het met jou en je pleegkind(eren) gaat, over de mooie en over de moeilijke kanten van het pleegouderschap, over jouw wensen en over jouw dromen. Vraag het gespreksspel ‘Vertel Verder’ hier gratis aan.

Ideeënboek voor pleegoudernetwerken

ideeenboek pleegoudernetwerken

Het ideeënboek staat vol met ideeën om met elkaar te doen: we hebben er maar liefst 45 verzameld. Binnen, buiten, met een groep of met je pleeggezin. Inspiratie genoeg dus voor de komende bijeenkomsten! Je kunt het boek gratis bestellen via onze website!

Materialen voor pleegoudernetwerken

We hebben ook draaiboeken voor thema-avonden, verschillende gespreksspellen en een hoe-boek om zelf een netwerk te starten gemaakt. Bekijk, download en bestel alle materialen hier.

Organiseer jij een bijeenkomst, thema-avond of andere activiteit voor pleegouders? Geef het aan ons door via pleegoudernetwerken@denvp.nl, dan vermelden we ook jouw bijeenkomst in het overzicht op onze site. Zo kunnen ook andere pleegouders aansluiten!

Kunnen we helpen?

Heb je tips of adviezen nodig over het organiseren van een bijeenkomst of het starten van een netwerk voor pleegouders? We denken graag met je mee! Neem contact op via pleegoudernetwerken@denvp.nl, dan helpen we je verder. 

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten