Hoe zit dat: het nieuwe ouderschapsverlof voor pleegouders

Hoe zit dat: het nieuwe ouderschapsverlof voor pleegouders

2 maart 2023 om 10:00 door Ingrid, Thirza 1 reactie

hoe zit dat 1200x400.png

Als er een pleegkind bij je wordt geplaatst, komt er een hoop op je af. Je leven verandert ingrijpend. Naast de dagelijkse zorg voor het kind krijg je als pleegouder ook te maken met de nodige afspraken met hulpverleners. En ook de omgangsregeling kan flinke gevolgen hebben voor je agenda. Het kan een uitdaging zijn om al deze nieuwe taken te combineren met je betaalde werk. Om je hiervoor de tijd te geven, kun je gebruik maken van pleegzorgverlof en ouderschapsverlof.

De regeling voor ouderschapsverlof is per 2 augustus 2022 uitgebreid. Wat is ouderschapsverlof, hoe werkt het en wat is er onlangs veranderd?

Wat is ouderschapsverlof?

In de Wet arbeid en zorg (WAZO) is geregeld dat werknemers maximaal 26 keer het aantal uren dat ze per week werken ouderschapsverlof mogen nemen. Dit verlof moet opgenomen worden voor de achtste verjaardag van het (pleeg)kind. Je mag als werknemer zelf kiezen hoe je het verlof verdeelt. De werkgever mag het verlof niet weigeren. Wel kan de werkgever je om zwaarwegende redenen vragen het verlof anders te verdelen. Als jullie hier samen echt niet uitkomen, kan een rechter hierover een besluit nemen.

Ook voor pleegkinderen die op jouw adres ingeschreven staan, heb je recht op ouderschapsverlof. In principe geldt het recht op ouderschapsverlof per pleegkind. Tenzij de kinderen op dezelfde dag bij je zijn komen wonen, dan heb je maar één keer recht op verlof. Ouderschapsverlof en de verdeling ervan meld je minimaal twee maanden voordat het verlof ingaat schriftelijk aan je werkgever.

Wat is er op 2 augustus 2022 veranderd?

Het ouderschapsverlof was onbetaald, tenzij dat in je cao beter geregeld was. Op 2 augustus 2022 is de nieuwe wet ouderschapsverlof ingegaan. Dit betekent voor pleegouders dat zij negen weken betaald ouderschapsverlof kunnen opnemen binnen het eerste jaar na plaatsing van het pleegkind. In deze negen weken krijg je 70 procent van het loon doorbetaald. Na het eerste jaar van de plaatsing heb je als (pleeg)ouder nog recht op ouderschapsverlof, maar dit verlof is onbetaald. De werkgever vraagt de uitkering voor het betaald ouderschapsverlof aan bij het UWV.

Wat betekent dit voor jou als pleegouder?

Woont je pleegkind nog geen jaar bij je en is je pleegkind jonger dan acht jaar? Dan heb je vanaf 2 augustus 2022 recht op maximaal negen weken betaald ouderschapsverlof; tijdens het verlof krijg je 70 procent van je salaris doorbetaald. Ouderschapsverlof dat je al voor 2 augustus 2022 hebt opgenomen, blijft onbetaald. Deze uren worden niet met terugwerkende kracht alsnog uitbetaald.

Tot slot

De nieuwe wet ouderschapsverlof en het (gedeeltelijk) betaald ouderschapsverlof zal het voor veel pleegouders gemakkelijker en aantrekkelijker maken om ouderschapsverlof op te nemen in het eerste jaar van de plaatsing. Op deze manier krijg je als pleegouder meer ruimte om werk en pleegzorg te combineren. Een positieve ontwikkeling!

Door Ingrid Paulussen en Thirza van der Ree, helpdeskmedewerkers NVP

thirza ingrid

Helpdesk voor pleegouders

Heb je een vraag over pleegzorg? De helpdesk van de NVP helpt je verder! We bieden een luisterend oor, denken met je mee en geven tips en informatie.

Helpdesk

helpdesk banner

BIJ ONS - thuis in een gezin

Dit verhaal verscheen eerder in BIJ ONS. Dit magazine verschijnt twee keer per jaar en staat boordevol met verhalen, achtergronden, interviews en columns over pleegzorg. Je leest het magazine hier:

MAGAZINE BIJ ONS

Wil je de nieuwe BIJ ONS in je mail ontvangen zodra er een nieuw magazine verschijnt? Neem gratis een abonnement door je hier in te schrijven: 

ABONNEREN

BIJ ONS NVP COVER 2 September 2022 150 dpi

Reacties

  1. roelien postma roelien postma Schreef op 24 april 2023 om 15:55:48

    Dit is heel mooi voor hoogopgeleide pleegouders waarbij het in de CAO goed geregeld is. Ook wil ik opmerken dat er bij pleegzorgtrainingen vrijwel niet over de zakelijke, financiële kant van de pleegzorg wordt gesproken, waaronder het recht op verlof. Terwijl het juist heel belangrijk is voor een goede hechting en daardoor een succesvolle plaatsing.

Plaats een reactie

Sluiten