Vijf ideeën voor een bijeenkomst met pleegouders

Vijf ideeën voor een bijeenkomst met pleegouders

17 januari 2023 om 08:30 door Tijs 0 reacties

ideeenboek pleegoudernetwerken (1).png

In het nieuwe jaar staan op veel plaatsen weer bijeenkomsten en activiteiten voor pleegouders op de planning! Ontmoet jij binnenkort andere pleegouders op een koffieochtend, thema-avond, pleegoudercafé of andere bijeenkomst en zoek je nog wat inspiratie om met elkaar te gaan doen? Of wil je zelf een bijeenkomst gaan organiseren? We delen vijf tips uit ons Ideeënboek voor pleegoudernetwerken waar jullie samen mee aan de slag kunnen! 

1. Tafelkleed vol herinneringen

Maak van oude kleding (bijvoorbeeld kinderkleertjes die niet meer passen) een tafelkleed. Zo krijgt de oude kleding een mooie nieuwe bestemming en hoeven kinderen, die soms erg gehecht zijn aan hun spullen, geen afscheid te nemen van kleren die niet meer passen. Het tafelkleed zal telkens andere herinneringen oproepen en stof tot praten geven. Je kunt natuurlijk ook een picknickkleed of een dekentje voor op de bank maken!

2. Kleding-, speelgoed- of spullenruilbeurs

Grote kans dat je nog wat kleding, speelgoed of spullen hebt liggen die jullie niet meer gebruiken, maar die nog best een ronde mee kunnen. En reken maar dat anderen dat ook hebben. Organiseer samen met andere pleegouders een ruilbeurs en maak elkaar blij met ‘nieuwe’ spullen. Maar denk ook eens aan weggeef- of kringloopwinkels om je spullen heen te brengen.

Tip: ‘Je mag er zijn’ is een kledingmagazijn dat speciaal gericht is op pleegkinderen. Check de website voor de locaties. 

3. Opeens-verhaal

Ga in een cirkel zitten of met z’n allen rondom een grote tafel. Iemand begint met het vertellen van drie zinnen over een pleegzorgervaring of een ander spannende ervaring. Met het woord ‘opeens’ geef je de beurt door. Hoeveel rondjes houden jullie dit vol en hoeveel onvoorspelbare wendingen heeft het verhaal in die tijd genomen? 

Tip: je kunt een prijs uitreiken voor de meest creatieve wending van het verhaal.

4. Start een boekenclub

Er is genoeg te lezen, ook over pleegzorg. Prik een datum en spreek af dat jullie voor die tijd allemaal een boek hebben gelezen dat pleegzorg als thema heeft. Bespreek samen de boeken die jullie gelezen hebben: wat heb je ervan geleerd, wat vond je er mooi aan en wat ga jij voortaan toepassen in de praktijk?

Tip: ben je op zoek naar een leuk of interessant boek om te bespreken? In ons magazine BIJ ONS delen en bespreken we onze lees- en luistertips!

5. ‘Teamwork makes the dream work’

Een goede samenwerkingsrelatie met andere pleegouders opbouwen is belangrijk. Maar wat heb je daarvoor nodig? In vijf korte films op onze website delen vier ouder- en pleegouderkoppels hun verhalen en ervaringen over samenwerken. Bekijk de films op pleegzorg.nl

Tip: we zijn benieuwd hoe jij denkt over gedeeld opvoederschap en wat jouw ervaringen zijn. Je kunt jouw mening en ideeën delen in ons onderzoek!

Ideeënboek voor pleegoudernetwerken

ideeenboek pleegoudernetwerken

Het ideeënboek staat vol met ideeën om met elkaar te doen: we hebben er maar liefst 45 verzameld. Binnen, buiten, met een groep of met je pleeggezin. Inspiratie genoeg dus voor de komende bijeenkomsten! Je kunt het boek gratis bestellen via onze website!

Materialen voor pleegoudernetwerken

We hebben ook draaiboeken voor thema-avonden, verschillende gespreksspellen en een hoe-boek om zelf een netwerk te starten gemaakt. Bekijk, download en bestel alle materialen hier.

Organiseer jij een bijeenkomst, thema-avond of andere activiteit voor pleegouders? Geef het aan ons door via pleegoudernetwerken@denvp.nl, dan vermelden we ook jouw bijeenkomst in het overzicht op onze site. Zo kunnen ook andere pleegouders aansluiten!

Kunnen we helpen?

Heb je tips of adviezen nodig over het organiseren van een bijeenkomst of het starten van een netwerk voor pleegouders? We denken graag met je mee! Neem contact op via pleegoudernetwerken@denvp.nl, dan helpen we je verder. 

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten