Veerkrachtig de feestdagen in

Veerkrachtig de feestdagen in

22 november 2022 om 17:00 door Jorien 2 reacties

blog veerkracht header.png

Of ik een blog wilde schrijven over veerkracht. Die vraag kreeg ik toen ik op de trap in de gang in een Teams-meeting zat… Ik was op zoek geweest naar een goede wifi-verbinding, want mijn vaste werkplek was bezet en ik moest in overleg. Na wat heen-en-weer-geloop in huis bleek de trap de beste plek voor stabiele wifi en een uur overleg. Is dat ook niet veerkracht? Zoeken naar mogelijkheden binnen de onmogelijkheid? 

Het woord puzzelt me al een poosje. Internet zegt: veerkracht is ‘het vermogen om te herstellen van stress en tegenslag’ of ‘het vermogen dat ieder van ons heeft om zich aan te passen aan en om te gaan met ongunstige situaties’. En ik vind ‘als een elastiekje terug kunnen veren’ ook wel beeldend en voor zich spreken. ‘Op de trap zitten voor een goede wifi verbinding’ is niet per se mijn beste voorbeeld om veerkracht te tonen - er zijn dingen die meer energie kosten - maar het heeft er iets van weg. Want hoe ga je om met plotselinge verandering (werkplek bezet) en tegenslag (geen wifi)?

InZoomen

Op 29 november organiseren we een InZoom-bijeenkomst over veerkracht. We zoomen in op veerkracht tijdens de feestdagen. Hopelijk kun je je voorbereiden op een rustige en relaxte start van de kerstvakantie, in plaats van dat je totaal afgemat en uitgeput aan het kerstdiner verschijnt. Je hebt het misschien heel druk gehad, maar hoe herstel je van die drukte of zorg je voor de juiste balans? Met andere woorden: hoe ga je veerkrachtig de feestdagen in?

Want we weten: december is een drukke maand, helemaal als je (pleeg)kinderen hebt. Die maand begint eigenlijk al als half november het Sinterklaasjournaal start. Hoe zal het dit jaar gaan met de boot en de pakjes? De spanning kan soms hoog oplopen bij de kinderen, wat maakt dat je zelf ook op eieren loopt. Dan komen alle mailtjes van school over verkleden, Pietengym, verkoop van speculaaspoppen voor de oudervereniging, inschrijven voor het kerstdiner (welke hapjes ga je dit jaar maken?), een kerstborrel van je vereniging, kerstdiner van je werk, kerststukjes maken in de kleuterklassen, tangetjes mee voor de kinderen in de bovenbouw ook voor de kerststukjes, kerstviering op school en een borrel voor de ouders, bord en bestek mee, kerstcadeautjes meegeven voor de leerkrachten… oh en wie wil de school versieren? En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik put uit eigen ervaring - en ik denk dat ik nog heel wat vergeten ben.

Hoe kom jij de feestdagen door?

Hoe ga je daar nou mee om? Wat doe jij in stressvolle situaties? Wat doe je met je emoties? Kun je realistisch naar de situatie kijken en vertrouwen op je eigen kunnen? De meeste activiteiten kun je niet overslaan, maar misschien kun je wel voor de makkelijke weg kiezen: geen uren in de keuken staan voor de kersthapjes op school, maar iets kant en klaars kopen bijvoorbeeld. Andere (pleeg)ouders hebben weer andere ideeën of slimme oplossingen. Maar hoe komt het dan de (pleeg)ouder volledig in de stress schiet en de ander juist fluitend de maand doorkomt? 

Dáár willen we het over hebben tijdens de InZoom. Kom ook als jij even wilt sparren over hoe je de feestmaand door gaat komen. Wil je tips van andere pleegouders? Of wil je alleen maar even je eigen verhaal kwijt? Dat kan allemaal. 

De bijeenkomst is online en duurt van 20.00 tot 21.30 uur. Er is plek voor acht pleegouders. Bij meer inschrijvingen plannen we een tweede bijeenkomst. Je kunt je hier aanmelden. 

Ik zorg er in ieder geval voor dat ik die avond goede wifi heb én niet op de trap hoef te zitten!

Reacties

  1. Tristan Tristan Schreef op 6 december 2022 om 23:47:35

    Благодарю покорно ! Заворачивайте да и на созданный блог :) Балконы цены стоимость

  2. Mollie Mollie Schreef op 11 december 2022 om 06:45:19

    Превеликое спасибо ! Входите и
    на созданный онлайн-проект ;) Стоимость обшивки балкона

Plaats een reactie

Sluiten