Waar is die jacka?

Waar is die jacka?

22 december 2021 om 10:00 door Gerdien 0 reacties

6 Gerdien 1.jpg

“Uhm, nog even over die nieuwe jas van je. Die moest gewassen worden, toch? Waar ligt die?” Puberlief blijft onverstoorbaar naar het schermpje van zijn telefoon staren. “Hey swa!” Ik grijns inwendig om de vergelijking met een buitenlandse toerist die jou beter verstaat als je hem in zijn eigen taal aanspreekt. “Het is tijd om je jacka te wassen!” Met mijn zeer bescheiden kennis der Nederlandse straattaal heb ik al zijn aandacht weten te vangen. Hij fronst zijn wenkbrauwen en denkt na. “Nee,” reageert hij verschrikt, “die ligt nog bij de skatebaan!”

Ik zucht vermoeid. Voor de zoveelste keer vandaag anticipeer ik op mijn lieftallige kinderen. “Je bedoelt de skatebaan van tien kilometer verderop?” Hij knikt bedremmeld, maar ik wals er bars overheen: “Doe je jas aan. Ik bedoel een trui en stap in de auto.” Grimmig bedenk ik dat hij zelf een nieuwe jas gaat kopen als dat ding er niet meer ligt. En een kilometervergoeding lijkt me ook zeer terecht.

"Zijn verantwoordelijkheid was samen met de jas uitgedaan. Logisch toch?"

Ik geef gas en deel mijn eerste grimmigheid mee. Grif geeft hij toe dat het zijn eigen schuld is en zelf een nieuwe jas zal betalen. Ik voel een scheurtje in mijn grimmigheid waardoor iets van genade mijn lijf in sijpelt. Ik laat het niet merken, want opvoeden is ook grenzen aangeven. Even kijk ik naar rechts. Op de bijrijdersstoel lijkt er eentje te wensen dat hij een verrekijker bij zich heeft. Zijn hoofd hangt al boven het dashboardkastje als we de straat inrijden.

“Ja! Hij ligt er nog!” Ik slaak een zucht van verlichting, terwijl hij roepend richting de jas spurt. “Sorry, echt sorry! Ik zal de volgende keer beter opletten.” De binnensijpelende genade neemt toe. Hij kan er tenslotte zelf ook niets aan doen met zo’n puberbrein. Zijn verantwoordelijkheid was samen met de jas uitgedaan. Logisch toch?

Door: Gerdien Rietveld, redactielid van BIJ ONS, gezinshuisouder en tekstschrijver

6 Gerdien 1

Fotografie: Stephan van Berkel

BIJ ONS - NVP magazine voor pleeggezinnen

Dit verhaal verscheen eerder in BIJ ONS. Dit magazine verschijnt twee keer per jaar en staat boordevol met verhalen, achtergronden, interviews en columns over pleegzorg. Je leest het magazine hier:

BIJ ONS #2

Wil je de nieuwe BIJ ONS in je mail ontvangen zodra er een nieuw magazine verschijnt? Neem gratis een abonnement door je hier in te schrijven.

cover bijons sept

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten