Implementatiefase Mockingbird van start met nieuw programmateam

Implementatiefase Mockingbird van start met nieuw programmateam

23 december 2021 om 10:30 door Tijs 0 reacties

f23d2a24-7c55-38dd-c2d1-a8cfde94bd2f.jpeg
Een online bijeenkomst op 14 oktober was de start van een nieuwe fase voor het Mockingbird-programma: in de implementatiefase starten de eerste Mockingbirdnetwerken in Nederland, in samenwerking met pleegzorgorganisatie Horizon en de jeugdzorgregio Midden-Holland. Daar wordt het pleegzorgmodel passend gemaakt voor de Nederlandse praktijk. Daarna volgt de introductie op meer plaatsen. Met de start van deze nieuwe fase neemt een nieuw team het stokje over van de organisaties die het initiatief namen om Mockingbird naar Nederland te halen, Stichting Kinderpostzegels, het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd en de NVP.

Het Mockingbird Family Model is een pleegzorgmodel dat werkt vanuit de gedachte ‘it takes a village to raise a child’. Zes tot tien pleeggezinnen vormen samen een netwerk, gekoppeld aan een hubhome: een ervaren (voormalig) pleeggezin dat de andere pleeggezinnen ondersteunt. Samen met Stichting Kinderpostzegels en het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd onderzochten we of het model ook in Nederland zou werken. Dat deden we in samenwerking met Gera ter Meulen van Kennisbureau ter Meulen. Daarna troffen we alle voorbereidingen om het model in Nederland te introduceren. 

Implementatiefase 

In de implementatiefase starten de eerste Mockingbirdnetwerken. Dat gebeurt in samenwerking met pleegzorgorganisatie Horizon en de regio Midden-Holland. Daarnaast kijken en denken meerdere jeugdzorgregio’s en pleegzorgorganisaties mee om het model geschikt te maken voor de Nederlandse praktijk. Het Amerikaanse The Mockingbird Society, eigenaar van het model, begeleidt de implementatie in Nederland. Een onderzoekspartner gaat de werking en impact van Mockingbird in Nederland onderzoeken. 

Nieuw programmateam

In de nieuwe fase van het programma start ook een nieuw team dat de implementatie van Mockingbird in Nederland gaat uitvoeren. Jorien Kruijswijk Jansen, Edith van den Akker en Simone Loonstra, die het programma startten vanuit de NVP, Kinderpostzegels en het OZJ, hebben in de afgelopen periode het programma overgedragen aan programmamanager Roza Freriks en implementatiecoördinator Maaike Rawie. Wij blijven, net als de andere organisaties, als samenwerkingspartner betrokken bij het programma. 

In het nieuwe jaar gaat het programma door onder de nieuwe naam: Mockingbird, samen voor het kind. Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen en in januari als eerste de nieuwe huisstijl zien? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Mockingbird: 

Inschrijven nieuwsbrief

Meer over de ontwikkelingen in de afgelopen periode en de start van de implementatiefase lees je in de laatste nieuwsbrief van Mockingbird. Die kun je hier online lezen. 

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten