Sociale steun voor pleeggezinnen

Social steun voor pleeggezinnen

Pleeggezin ben je niet alleen. Naast de pleegzorgbegeleider, jeugdbeschermer, therapeuten en andere professionals is de steun van familie, vrienden, kennissen en vrijwilligers onmisbaar bij het opvoeden van een pleegkind. 

Vrijwilligers in de jeugdzorg leveren een belangrijk aandeel in de zorg voor kwetsbare kinderen en gezinnen. De informele steun die zij bieden erkennen en deze steun stimuleren en waarderen, kan bijdragen aan het oplossen van de problemen in de jeugdzorg

Het goede gesprek over pleegzorg

Succesvolle pleegzorg gaat niet vanzelf. De manier waarop we pleegzorg organiseren moet beter. Daarvoor is een samenhangende visie op jeugdzorg nodig, waarin pleegzorg expliciet een plek heeft. Het vraagt ook inbreng van alle partijen die bij pleegzorg betrokken zijn: gemeenten, pleegzorgaanbieders én pleeggezinnen. In dit project stimuleren en faciliteren we regionaal een ‘goed gesprek’ kan worden gevoerd om pleegzorg (nog) beter te organiseren. Op basis daarvan stellen we een verbeteragenda op.

Lees verder

Pleegmaatjes

Iemand die meeleeft, meedenkt en meehelpt, speciaal voor ieder pleegkind dat daar behoefte aan heeft. Dat is het doel van Pleegmaatjes. We ontwikkelden samen met pleegzorgorganisatie Triade Vitree en Humanitas Almere een methodiek. Daarmee kan Pleegmaatjes landelijk ingezet worden bij pleegzorg- en vrijwilligersorganisaties.

Lees verder

Mockingbird, samen voor het kind

Het Mockingbird Family Model is een pleegzorgmodel dat werkt vanuit de gedachte ‘it takes a village to raise a child’. Zes tot tien pleeggezinnen vormen samen een netwerk, gekoppeld aan een hubhome: een ervaren (voormalig) pleeggezin dat de andere pleeggezinnen ondersteunt.

Lees verder

Pleegoudernetwerken

Overal in Nederland zijn er netwerken van pleegouders, misschien ook wel bij jou in de buurt! Bekijk het overzicht op de kaart, start zelf een netwerk of organiseer een bijeenkomst met de materialen die we hebben ontwikkeld voor pleegoudernetwerken.

Lees verder

Een pleegkind in je gezin, wat houdt dat in?

Een pleegkind opvangen in je gezin kan veel impact hebben. Voor je eigen gezin, maar ook voor mensen in je omgeving. Niet iedereen weet wat pleegzorg inhoudt en soms hebben mensen niet door hoeveel veranderingen de komst van een pleegkind met zich meebrengt. In het project Een pleegkind in je gezin, wat houdt dat in? verzamelden we samen met Stichting Kinderpostzegels informatie voor mensen in de omgeving van je pleeggezin.

Lees verder

Pleegzorg.nl

Op pleegzorg.nl vind je een besloten omgeving waar je in gesprek kunt gaan met andere pleegouders en je ervaringen kunt delen. Ook vind je er actuele en betrouwbare informatie over pleegzorgonderwerpen en een groeiend leeraanbod. Zo vind je alles wat je wil weten en leren over pleegzorg op een plek.

Lees verder

Pleegzorgpanel

In ons pleegzorgpanel kun je laten weten hoe jij denkt over bepaalde onderwerpen en laten weten wat jij belangrijk vindt. Zo kunnen we samen de pleegzorg nóg verder verbeteren.

Aanmelden

Thema's

Bekijk de thema's die voor pleeggezinnen relevant zijn, met welke onderwerpen wij ons bezighouden en hoe we, samen met pleeggezinnen in Nederland, zorgen voor verbetering op die onderwerpen.

Lees verder
Sluiten