Gedeeld opvoederschap

Gedeeld opvoederschap

Een goede relatie en samenwerking tussen ouders en pleegouders helpt de ontwikkeling van een pleegkind. In de pleegzorg gaat het daarom steeds vaker over gedeeld opvoederschap: pleegouders en ouders die samenwerken in de opvoeding van een kind. Maar goed samenwerken is soms ingewikkeld. Hoe doe je dat op een goede manier en wat heb je daarvoor nodig? Op deze pagina vind je informatie, tips, ervaringen en initiatieven over dit onderwerp. 

Onderzoek: hoe denk jij over gedeeld opvoederschap?

We zijn benieuwd hoe jij als pleegouder denkt over gedeeld opvoederschap. Wat heb je nodig van anderen om dit mogelijk te maken? Werk je samen met ouders in de opvoeding van een pleegkind? En hoe werkt dat in de praktijk? Laat het weten in de enquête. Invullen duurt ongeveer vijf minuten en kan via de link hieronder.

Naar het onderzoek

Nieuws, blogs en ervaringen over gedeeld opvoederschap

Thema
gouden regels (Instagram Post (Square)).png

Video's over vijf gouden regels voor samenwerking

Hoe kun je als ouders en pleegouders een goede samenwerkingsrelatie opbouwen en wat heb je daarvoor nodig? In vijf korte films over de ‘Gouden regels in de samenwerking tussen ouders en pleegouders’ delen ouders en pleegouders hun verhalen en ervaringen over samenwerken. Bekijk de video's op pleegzorg.nl!

Lees meer
17 februari 2023 om 09:00 door Tijs
Thema
Pleegzorgdialogen podcast websitebanner.png

Podcast Pleegzorgdialogen: samenwerken in het opvoeden van een pleegkind

In de podcast Pleegzorgdialogen luister je naar gesprekken tussen pleegouders, ouders, jeugdbeschermers en pleegzorgbegeleiders. Samen zoeken we uit hoe je beter kunt samenwerken met alle betrokkenen. En hoe kun je toewerken naar het delen van het opvoederschap met de ouders van je pleegkind? Beluister nu de eerste vijf afleveringen!

Lees meer
17 januari 2023 om 14:30 door Tijs
Nieuws
1.png

Onderzoek: hoe denk jij over gedeeld opvoederschap?

Het gaat in de pleegzorg steeds vaker over gedeeld opvoederschap. Dit houdt in dat ouders en pleegouders samenwerken in de opvoeding van een pleegkind. Hoe denk jij hierover en hoe werkt gedeeld opvoederschap in de praktijk? Doe mee aan het onderzoek door een aantal korte vragen te beantwoorden!

Lees meer
9 januari 2023 om 14:00 door Tijs
Weblog
2.png

Betere samenwerking tussen ouders en opvoeders door ‘relationele route’

Een goede relatie en goede samenwerking tussen ouders en pleeg- en gezinshuisouders is goed voor de ontwikkeling van een pleegkind. Want ook na een uithuisplaatsing spelen ouders een onmisbare rol in het leven van hun kind. Maar samenwerken is soms ingewikkeld en de rol die ouders hebben in het leven van hun kind wordt vaak niet erkend. Sinds 2014 doet het lectoraat Jeugd en Gezin van de Christelijke Hogeschool Ede onderzoek naar samenwerkingsrelaties tussen opvoeders en ouders. Ze ontwikkelden de methodiek ‘de relationele route tot gedeeld opvoederschap’. Daarmee wordt actief gewerkt aan het behouden van de plek van ouders in het leven en de opvoeding van een kind en aan de samenwerking tussen ouders en opvoeders.

Lees meer
9 januari 2023 om 11:00 door Ellen Schep, Martine Noordegraaf
Thema
nji (Instagram Post (Square)).png

Terugkijken: webinar NJi over gedeeld opvoederschap

Een goede samenwerking tussen ouders en pleegouders is belangrijk. Dit helpt om een kind zo prettig en stabiel mogelijk te laten opgroeien. In een webinar van het Nederlands Jeugdinstituut gaat Ellen Schep, docent en onderzoeker aan de Christelijke Hogeschool Ede en gedragswetenschapper bij het Leger des Heils, in op het onderwerp gedeeld opvoederschap. In het webinar komen ook ervaringsverhalen aan bod, wordt de 'relationele route tot gedeeld opvoederschap' besproken en vertelt Yamuna Ditters over de aanpassing van de richtlijn pleegzorg, waar gedeeld opvoederschap ook een plek in krijgt.

Lees meer
5 januari 2023 om 13:00 door Tijs
Thema
pleegzorg.nl gedeeld opvoederschap (Instagram Post (Square)).png

Lees meer over gedeeld opvoederschap op pleegzorg.nl

Goed samenwerken met de ouders is belangrijk voor de ontwikkeling van een pleegkind. Dit heet ook wel gedeeld opvoederschap. Op pleegzorg.nl lees je meer over dit onderwerp.

Lees meer
4 januari 2023 om 14:00 door Tijs

Wat doet de NVP met dit thema?

Samenwerken aan betere pleegzorg

In het project Samenwerken aan betere pleegzorg organiseerden we dialogen tussen pleegouders, ouders, pleegzorgbegeleiders, jeugdbeschermers. Een goede samenwerking is belangrijk om een pleegzorgplaatsing te laten slagen. Maar goed samenwerken gaat niet altijd vanzelf. De dialogen hielpen om meer begrip voor elkaar te krijgen en de samenwerking te verbeteren. In podcasts, adviezen, een reisverhaal en een blog delen we de inzichten en opbrengsten van de dialogen die helpen om beter samen te werken binnen pleegzorg.

Lees verder

Pleegzorg.nl

Op pleegzorg.nl vind je meer informatie over samenwerken met de ouders, familie en het netwerk van je pleegkind. Daar vind je ook informatie over samenwerken met instanties en video's met uitleg en tips over samenwerken.

Lees verder

Pleegzorgpanel

In ons pleegzorgpanel kun je laten weten hoe jij denkt over bepaalde onderwerpen en laten weten wat jij belangrijk vindt. Zo kunnen we samen de pleegzorg nóg verder verbeteren.

Aanmelden

Thema's

Bekijk de thema's die voor pleeggezinnen relevant zijn, met welke onderwerpen wij ons bezighouden en hoe we, samen met pleeggezinnen in Nederland, zorgen voor verbetering op die onderwerpen.

Lees verder
Sluiten