Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Ommen

Pleegouderkring Ommen

Sinds 2015 organiseert een groepje pleegouders in Ommen verschillende activiteiten voor andere pleegouders. Ze hebben hun initiatief ‘Pleegouderkring Ommen’ genoemd. We spreken met Annie, één van de vijf organisatoren van deze groep. Haar tip voor andere pleegouders: zoek elkaar op!

Eén van de activiteiten van de pleegouderkring is een gespreksgroep, die eens per zes weken bij elkaar komt. Het is een vast groepje pleegouders dat ervaringen over het pleegouderschap met elkaar uitwisselt. Annie is gespreksleider van deze groep. Ze merkt keer op keer dat pleegouders het fijn vinden om ervaringen te delen. De pleegouderkring wil binnenkort een grotere bijeenkomst organiseren, waarin ze specifieke pleegouderthema’s met elkaar gaan bespreken.

Gemeente als gesprekspartner
Naast de gespreksgroep heeft de Pleegouderkring ook korte lijntjes met de gemeente en zorgaanbieders. Zo is één van de organisatoren lid van de pleegouderraad van Trias. Pleegouders uit de groep vormen ook een gesprekspartner voor de wethouder. Deze korte lijntjes zorgen voor een goede samenwerking en goed overleg. Op één van de bijeenkomsten met de wethouder is gesproken over de pleegkinderen die 18 worden, en hoe dat in deze regio geregeld is. Annie vertelt dat ze tevreden is met de zorg voor de 18-jarigen : “Mocht er een keer iets zijn, dan kunnen we vrij snel met de gemeente in gesprek. Dat is één van de voordelen van de transitie: de zorg is dichterbij gekomen en daardoor kun je gemakkelijker als gesprekspartner deelnemen.”

Praat met pleegouders
Annie vindt het belangrijk dat pleegouders als partner in de zorg worden gezien: als deskundigen die gelijkwaardig zijn aan zorgprofessionals. “Het is belangrijk dat pleegouders hun stem kunnen laten horen, zodat er mét pleegouders in plaats van óver pleegouders wordt gepraat.” De Pleegouderkring verzamelt signalen van pleegouders die ze spreken. Op basis daarvan gaan ze twee keer per jaar in gesprek met het wijkteam. De laatste keer kwam tijdens het overleg ter sprake dat het niet altijd makkelijk is om je pleegkind in te schrijven in de gemeente Ommen. Het wijkteam heeft dat met de gemeente besproken. Er is nu een protocol, waardoor het makkelijker is geworden om je pleegkind in te schrijven. Annie: “Dat vind ik een mooi voorbeeld van hoe de korte lijntjes kunnen helpen om de zorg voor pleegouders te verbeteren. Niet alleen de pleegouders zijn blij met dit overleg, ook het wijkteam vindt dit overleg heel erg prettig. Ze nemen de pleegouders erg serieus en er gebeurt ook daadwerkelijk wat met de signalen die ze krijgen.”

Annie denkt even na over een tip voor andere pleegouders: ‘Mijn tip is: zoek andere pleegouders op! Samen kom je vanzelf op thema’s waar je aandacht aan wilt besteden. Als groep kun je de stem van pleegouders nog meer laten horen en dat is heel belangrijk!’

Terug naar Uit de praktijk

Sluiten