Over InZoomen: het levensverhaal van een pleegkind vastleggen

InZoomen: het levensverhaal van een pleegkind vastleggen

Deze bijeenkomst is voor pleegouders die Mijn Levensboek (nog) niet gebruiken of hier mee willen starten. Gebruik je Mijn Levensboek al en wil je specifieke tips? Meld je dan aan voor de InZoombijeenkomst op 25 april.

Als pleegkinderen op meerdere plekken hebben gewoond en door verschillende mensen zijn verzorgd, hebben ze daar niet altijd herinneringen van. Dat kan later voor onduidelijkheid en onzekerheid zorgen: pleegkinderen hebben vaak moeite met ‘gaten’ in hun geschiedenis. Mijn Levensboek is een manier om die gaten in te vullen. In deze InZoomsessie vertelt Fiet van Beek, bedenker van Mijn Levensboek, waarom het belangrijk is de geschiedenis van een pleegkind in beeld te brengen, hoe je dit doet en hoe je Mijn Levensboek hiervoor kunt gebruiken.

De geschiedenis van een pleegkind vastleggen biedt een pleegkind houvast bij het ontwikkelen van zijn of haar identiteit, zeker als er veel veranderingen en wisselingen waren. Onderzoek en de praktijk laten zien dat levensboeken een kind helpen bij zijn of haar ontwikkeling. Maar het invullen van een levensboek kan best ingewikkeld zijn, zeker als er gaten zijn in de geschiedenis en herinneringen van een pleegkind. Fiet legt in deze online bijeenkomst uit hoe je samen met je pleegkind zijn of haar geschiedenis in kaart brengt.  Want dat gaat niet altijd ‘als vanzelf’ en als pleegouder kun je daar wel wat tips bij gebruiken. Fiet deelt haar handige tips geven waar je als pleegouder gelijk mee aan de slag kunt. In de bijeenkomst kun je ook jouw tips voor andere pleegouders delen. Daarnaast legt Fiet uit hoe je Mijn Levensboek kunt gebruiken om de geschiedenis van een pleegkind vast te leggen. 

Mijn Levensboek

Mijn Levensboek van Fiet van Beek, uitgegeven door Uitgeverij Anderszins, is een losbladige map waarin kinderen en jongeren die al veel hebben meegemaakt hun levensgeschiedenis kunnen vastleggen. Dat doen ze samen met familie, vrienden, pleegouders, begeleiders en alle anderen die in hun leven belangrijk zijn en waren. Het boek is van het kind, dat erin kan schrijven, tekenen, plakken over wat er allemaal van belang is in het nu, het verleden én de toekomst. Als pleegouder kun je helpen met het zoeken naar informatie die het kind niet (meer) heeft. Het doel van Mijn Levensboek: bewaren van vandaag, uitzoeken van wat is gebeurd, verwerken van wat is gebeurd en versterken van het zelfbeeld. Meer info over ‘Mijn Levensboek’ vind je op www.mijnlevensboek.nl.

InZoomen

We organiseren samen met pleegzorg.nl twee InZoomsessies:

  • Sessie 1 op 18 april (deze bijeenkomst). Voor pleegouders die Mijn Levensboek niet gebruiken of hier mee willen starten. Deze sessie gaat over het belang van het vastleggen van de geschiedenis en handige tips om dat als pleegouder te doen. Ook legt Fiet uit hoe je Mijn Levensboek hiervoor kunt gebruiken. Meld je aan via de button op deze pagina!
  • Sessie 2 op 25 april. Voor pleegouders die al werken met Mijn Levensboek en specifieke tips willen. Deze sessie gaat specifiek over het gebruik van Mijn Levensboek. Meld je hier aan!

Voorbereiding

Deze artikelen kun je ter voorbereiding vast lezen:

Via de community op pleegzorg.nl kun je na de bijeenkomst met elkaar in contact blijven. Heb je nog geen account? Maak er dan direct een aan!

➡️ Community voor pleegouders

Praktische informatie

Beide InZoomsessies worden begeleid door Fiet van Beek. De bijeenkomst is online via Zoom. Er kunnen maximaal acht pleegouders deelnemen aan de bijeenkomst. Is de bijeenkomst vol? Meld je aan voor de wachtlijst zodat je alsnog mee kunt doen als er een plek vrijkomt. Als er genoeg aanmeldingen zijn, organiseren we snel een nieuwe bijeenkomst. 

Meld je aan voor de bijeenkomst via de button op deze pagina, dan ontvang je de link om mee te doen. Heb je een vraag? Neem contact op met Jorien via jkruijswijkjansen@denvp.nl

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over pleegzorg en de NVP? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Inschrijven
Sluiten