Stichting Mijn Pleegouders brengt moslimgezinnen en pleegzorg samen

Stichting Mijn Pleegouders brengt moslimgezinnen en pleegzorg samen

15 mei 2025 om 14:45 door Michelle Snoeks 0 reacties

Mijnpleegouders

In december 2024 werd Stichting Mijn Pleegouders opgericht, een initiatief van Ismail. Uit zijn onderzoek naar waarom moslimouders wel of geen pleegouder worden, kwam één duidelijke conclusie naar voren: er is wantrouwen in het systeem. Tijd voor verandering, vond hij – en hij bleef niet bij woorden. Inmiddels bestaat het kernteam van de stichting uit acht vrijwilligers. De NVP maakte kennis met initiatiefnemers Ismail en Sanne van Stichting Mijn Pleegouders.

Werving én behoud van moslimpleeggezinnen
Stichting Mijn Pleegouders richt zich op de werving en het behoud van moslimpleeggezinnen. Hun aanpak? Aansluiten bij bestaande initiatieven en zichtbaar zijn waar hun doelgroep al komt. Het opbouwen van vertrouwen staat hierbij centraal. Ze organiseren informatieavonden samen met pleegzorgaanbieders, geven lezingen in cultureel en religieuze centra en staan binnenkort op een groot evenement gericht op moslims in de Jaarbeurs. Bij interesse koppelt de stichting potentiële pleegouders aan een passende pleegzorgaanbieder. Maar daar stopt het niet: “We blijven aangehaakt,” zegt Ismail. “Ook tijdens het pleegzorgtraject kunnen culturele verschillen voor spanningen zorgen. Dan is het belangrijk dat iemand meedenkt.”

Dat hun aanpak werkt, blijkt uit de resultaten: sinds hun start in december hebben ze al 135 potentiële moslimpleeggezinnen geworven.

Tussen culturen in
Stichting Mijn Pleegouders ondersteunt ook pleegouders die een moslimpleegkind opvangen, maar zelf een andere religieuze of culturele achtergrond hebben. Wat als het kind vragen krijgt over de eigen identiteit? Of wat als biologische ouders willen dat het kind een hoofddoek draagt, maar het kind dat zelf niet wil? Hoe ga je om met zulke situaties? De stichting biedt hierin bemiddeling en advies. Belangrijk is dat pleegouders oog hebben voor culturele verschillen en wat die betekenen voor de identiteitsontwikkeling van het kind. Sanne verwijst hierbij naar het onderzoek van dr. Clementine Degener, die onderzocht hoe migrantenpleegkinderen, die opgroeien in gezinnen met een andere etnisch-culturele achtergrond, hun identiteit vormen. Meer over identiteitsvorming in een pleeggezin hoor je in deze podcast (Lieve, Lieve aflevering 3: Wie ben ik?).

Samenwerken?
Stichting Mijn Pleegouders is er voor (potentiële) moslimpleeggezinnen en werkt graag samen met pleegzorgaanbieders! Ben je benieuwd wat we doen of wil je samenwerken? Neem contact op via info@mijnpleegouders.nl.

Reacties

Plaats een reactie

info@denvp.nl
Sluiten