Juristenoverleg: uitwisselen over de juridische kant van pleegzorg

Juristenoverleg: uitwisselen over de juridische kant van pleegzorg

3 april 2024 om 13:30 door Tijs 1 reactie

juristenoverleg groot

Vorige maand spraken Ingrid en Thirza van de NVP-helpdesk voor de derde keer met andere juristen die in hun werk met pleegzorg te maken hebben. Bij het overleg waren twaalf juristen aanwezig om ervaringen en kennis uit te wisselen. Zo kunnen we leren van elkaar en samen optrekken om pleeggezinnen beter te ondersteunen!

Tijdens het overleg werd er gesproken over het eenzijdig beëindigen van pleegcontracten, het formaliseren van netwerkplaatsingen en problematiek die samenhangt met pleegkinderen met een niet-Nederlandse nationaliteit. Bij dit laatste kun je denken aan problemen met het aanvragen van een identiteitsbewijs en het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit. Er was veel herkenning onder de deelnemers en er werden tips en adviezen uitgewisseld. Door van andere juristen te horen wat zij tegenkomen in hun werk, kunnen we leren van elkaar en pleeggezinnen beter ondersteunen bij juridische vraagstukken. Ook kunnen we samen optrekken om knelpunten voor pleegouders aan te pakken. Het overleg is een initiatief van pleegzorgorganisatie Levvel en de NVP. 

Heb jij vragen over pleegzorg of wil je weten wat je rechten en plichten zijn als pleegouder? Of wil je meer informatie over een pleegzorgonderwerp? Thirza en Ingrid helpen je graag verder. Neem gratis en vrijblijvend contact op!

Contact helpdesk

Reacties

  1. talitha roos talitha roos Schreef op 15 april 2024 om 13:18:50

    Inmiddels is onze oudste pleegdochter na een jaar gesloten jeugdzorg terug geplaatst bij bio moeder. Het gezin heeft de Hongaarse nationaliteit. Moeder kan geen kinderbijslag aanvragen, of wel? Wij hebben nog steeds het gezag en moeder hoopt herstel gezag te krijgen. Wat zijn onze plichten tot die tijd? Wij krijgen ook geen pleegzorgvergoeding. Moeten wij onze pleegdochter onderhouden tot moeder het gezag (misschien) krijgt? Het zou de wereld op zijn kop zijn natuurlijk, want wij stonden niet achter de terugplaatsing, alleen had het geen zin om ervoor te liggen, want wat win je ermee en pleegdochter wilde graag terug. Juristen van JBW zoeken het e.e.a uit, maar wil voorbereid zijn......moeder haar 5 kinderen worden nu al sinds 2013 door de Nederlandse staat onderhouden. Wij zijn totdat het gezag beeindigd onderhoudsplichting...hoe dan?

Plaats een reactie

Sluiten