Doe mee aan onderzoek CHE naar netwerkplaatsingen

Doe mee aan onderzoek CHE naar netwerkplaatsingen

5 maart 2024 om 11:00 door Tijs 0 reacties

onderzoek che (1200 x 400 px).png

De Christelijke Hogeschool Ede doet onderzoek naar pleegzorgplaatsingen bij familie. Daarmee willen ze meer zicht krijgen op wat netwerkpleegouders nodig hebben om een pleegkind een fijn thuis te bieden. Je kunt meedoen aan het onderzoek door een vragenlijst in te vullen. 

In de afgelopen jaren is het aantal netwerkplaatsingen toegenomen en de verwachting is dat dit nog verder zal groeien. Veel pleegkinderen worden bij familieleden geplaatst: bij opa en oma of bij een oom en tante, bijvoorbeeld. Een familielid of familieleden nemen de rol van pleegouder(s) op zich. De CHE noemt dit een familieplaatsing. Ze zijn benieuwd naar ontwikkelingen en naar de ervaringen en behoeften van familiepleegouders. Die kun je delen in een vragenlijst. Meedoen kan als je op dit moment familiepleegouder bent of tot maximaal een periode van twee jaar geleden familiepleegouder bent geweest.

De vragenlijst kan anoniem ingevuld worden, invullen duurt ongeveer 10 minuten. 

Naar de vragen

Kennisagenda

Onlangs presenteerden we samen met het Nederlands Jeugdinstituut de Kennisagenda Pleegzorg. De Kennisagenda benoemt vijf thema’s binnen de pleegzorg waar meer kennis over nodig is:

Kennisagenda Pleegzorg

Er is besloten om eerst met de top drie onderwerpen aan de slag te gaan. Voor twee onderwerpen worden op dit moment wetenschappelijke onderzoeken voorbereid. De vragenlijst van de CHE is onderdeel van onderzoek naar netwerkpleegzorg en de Hogeschool van Rotterdam doet onderzoek naar de stem van het kind. 

Voor het onderwerp overbelasting en behoud van pleegouders zoeken we onderzoekers, verbonden aan een hogeschool of universiteit, die dit onderwerp willen onderzoeken en daarbij een ‘trekkende’ rol op zich kunnen nemen. Wil jij je als onderzoeker verbinden aan dit onderzoek? Neem dan contact op met Linda Douma via ldouma@denvp.nl. Misschien ga je liever aan de slag met onderzoek naar de onderwerpen samen opvoeden of keuze voor pleegzorg en of het werkt (langetermijneffecten van pleegzorg). Neem dan ook contact op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden. 

Lees meer over de Kennisagenda op de site van het Nederlands Jeugdinstituut.

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten