De nieuwe BIJ ONS over gedeeld opvoederschap is uit!

De nieuwe BIJ ONS over gedeeld opvoederschap is uit!

29 februari 2024 om 07:00 door Tijs 0 reacties

bij ons 1200 x 400 (1).png

De nieuwe BIJ ONS is uit! Het magazine staat weer vol verhalen, achtergronden, interviews, boekentips en columns over pleegzorg en gezinshuizen. Dit nummer van BIJ ONS gaat over gedeeld opvoederschap: de samenwerking tussen pleegouders en ouders in de opvoeding van hun (pleeg)kind en het streven om het (pleeg)kind zoveel mogelijk ‘samen’ op te voeden. Lees het magazine op bijons.denvp.nl!

We zien dat het onderwerp op veel plaatsen speelt, maar dat er ook verschillende beelden over gedeeld opvoederschap zijn en dat niet iedereen er op dezelfde manier mee omgaat. Het roept de vraag op: is ‘dezelfde manier’ er eigenlijk wel? Wij gaan die vraag in dit nummer niet beantwoorden, maar we willen wel graag verschillende perspectieven belichten. 

Voor dit nummer van BIJ ONS vroegen Daisy en Jorien aan twee Jongwijzers wat zij vinden van gedeeld opvoederschap en wat zij ervan merken in hun leven. Teaser: ‘maatwerk’ werd veel genoemd – en niet alleen door de JongWijzers. We vroegen ook aan pleegouders wat zij van gedeeld opvoederschap vinden. Dat lees je in het artikel van pleegzorg.nl, waarin ook staat welke informatie het platform biedt over het thema. Lees ook vooral het interview dat Karin had met Ilse Zegers: zij heeft voor het Leger des Heils een peersupport-groep voor ouders opgericht en kijkt in haar gezinshuis naar wat werkt in de samenwerking tussen ouders, pleegouders en het (pleeg)kind. Chretienne zet de voor- en nadelen van deeltijdpleegzorg op een rij en staat daarbij ook stil bij de samenwerking tussen ouders en pleegouders. In de BIJ ONS University vertelt Daisy over onderzoek naar de invloed van samenwerking tussen pleegouders en ouders op de afweging voor gezagsbeëindiging. 

Naast de thema-artikelen kun je nog veel meer lezen: Germain vertelt over hoe hij achttien werd en dat hij wel uit de jeugdzorg was, maar jeugdzorg nog niet uit hem. Achttien jaar later blikt Silvia met hem terug. Jolanda neemt ons mee in de ‘gekleurde-huisjes-metafoor’ die hoort bij het contextuele gedachtengoed in pleegzorg. Als dat nu nog cryptisch klinkt, lees dan vooral haar uitleg. Verder kijkt Maud naar de reacties op de pleegzorgcampagne Jouw huis een 2e thuis en schrijft advocaat Mariska Kramer over de informele rechtsgang van een pleegkind. Gerdien interviewde Mariska ook over de rechtspositie van pleegouders en hoe zij zich als advocaat inzet voor het versterken van die positie. Femmie schreef een herziene versie van ‘Beslissingen over kinderen in problematische opvoedingssituaties - inzichten uit gehechtheidsonderzoek’. Ze bespreekt belangrijke conclusies uit het rapport en vertelt wat dit betekent voor pleegzorg. Tot slot vind je een nieuwe column van Gerdien in het magazine en hebben we een hoop lees-, kijk-, en luistertips verzameld.

Lees hier de nieuwe BIJ ONS:

BIJ ONS februari 2024

Praat mee over gedeeld opvoederschap

Wil je jouw mening en ervaringen over gedeeld opvoederschap delen of van anderen horen hoe zij dit ervaren? Doe mee aan de online-dialoogsessie die we met het Nederlands Jeugdinstituut organiseren op 11 maart!

Meer informatie

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten