Wat wil jij weten van pleegpubers? Geef je vragen door voor de spiegelbijeenkomst op 29 februari!

Wat wil jij weten van pleegpubers? Geef je vragen door voor de spiegelbijeenkomst op 29 februari!

15 januari 2024 om 13:00 door Tijs 0 reacties

spiegelbijeenkomst (1200 x 400 px) (4).png

Wat vinden pleegjongeren belangrijk tijdens de puberteit en wat hebben zij nodig in het contact met hun pleegouders? Dat hoor je van pleegjongeren zelf in een spiegelbijeenkomst op 29 februari 2024 in Utrecht. De bijeenkomst wordt georganiseerd door JongWijs en de Lerende beweging pleegzorg (een initiatief van de NVP, het NJi en Jeugdzorg Nederland). Ter voorbereiding zijn we benieuwd wat jij van pleegpubers wil weten. Geef jouw vragen door, dat kan ook als je niet bij de spiegelbijeenkomst bent!

De puberteit is een leuke en lastige fase, voor jongeren zelf en hun omgeving. De puberteit gaat over losmaken van je ouders, autonomie ontwikkelen en het vinden en ontwikkelen van je eigen identiteit. Voor jongeren die in een pleeggezin wonen zijn dit onderwerpen met een extra lading. Hierdoor kan het voor pleegjongeren en hun pleeggezin nog ingewikkelder zijn om hier goed op te reageren en mee om te gaan. Het is bekend dat de puberteit een van de factoren is die bij kan dragen aan het ontstaan van een ‘breakdown', het onverwachts vroegtijdig eindigen van een pleegzorgplaatsing. 

Spiegelbijeenkomst

Tijdens de spiegelbijeenkomst op 29 februari vertellen pleegjongeren vanuit hun ervaringen en perspectief wat zij tijdens hun puberteit belangrijk vinden en nodig hebben in het contact met hun pleegouders. De jongeren vertellen, pleegouders en pleegzorgbegeleiders luisteren. Aan het einde van de bijeenkomst heb je als pleegouder of pleegzorgbeleider meer inzichten en handvatten gekregen voor het communiceren en omgaan met je pleegpuber. De spiegelbijeenkomst duurt anderhalf uur. Daarna is er een nabespreking met de aanwezige pleegouders en pleegzorgbegeleiders. Je kan ervoor kiezen om niet bij de nabespreking te zijn. 

  • Wanneer: donderdag 29 februari, van 16.00-20.00 uur (met maaltijd). 
  • Waar: Basecamp Utrecht, Nijverheidsweg 16a
  • Voor wie: pleegouders en pleegzorgbegeleiders

Wat wil jij vragen?

Als voorbereiding op de bijeenkomst willen we graag ophalen wat pleegouders aan de pleegpubers willen vragen. Wat zou je willen leren in het contact met je pleegpuber, waar loop je tegenaan of waar wil je tips over krijgen? Ook als je zelf niet bij de bijeenkomst kunt zijn, horen we graag wat je vragen voor de pleegpubers zijn. Jouw vragen kunnen ook andere pleegouders helpen. In de spiegelbijeenkomst zullen de jongeren ingaan op de thema's die uit de vragen naar voren komen. Na de bijeenkomst zullen we delen wat de pleegpubers tijdens de bijeenkomst hebben verteld.

Deel je vragen hier, invullen kan anoniem:

Deel jouw vragen voor pleegpubers

Wil je je vragen doorgeven en je direct aanmelden voor de bijeenkomst? Dat kan hier:

Aanmelden spiegelbijeenkomst en vragen delen

Wil je meer weten over de bijeenkomst of heb je een andere vraag? Stuur dan een e-mail naar Linda Douma op ldouma@denvp.nl

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten