Informele steun: wat is er en waar heb je behoefte aan?

Informele steun: wat is er en waar heb je behoefte aan?

8 december 2023 om 10:00 door Tijs 1 reactie

informele steun 1200 x 400.png

Informele steun uit het eigen netwerk van een pleeggezin of van vrijwilligers kan helpen om pleegzorg vol te houden. Daarom willen wij deze vorm van steun versterken. We zijn benieuwd welke vormen en initiatieven van informele steun er voor pleeggezinnen zijn, waar je gebruik van maakt en waaraan behoefte is. Zou je daarvoor een paar korte vragen willen beantwoorden?

Informele steun gaat over de inzet van mensen uit het netwerk en de directe omgeving van jongeren en gezinnen, of om de inzet van vrijwilligers. Het is hulp of ondersteuning die de ondersteuning van professionals aanvult. Soms komt die steun tot stand in het eigen netwerk: bijvoorbeeld een buurvrouw die een keer oppast zodat pleegouders even tijd voor zichzelf hebben of een oom die een jongere helpt met zijn of haar financiën. Maar het kan ook dat informele steun georganiseerd wordt. Bijvoorbeeld als een vrijwilliger van een organisatie deze hulp of steun biedt.

Organisaties en initiatieven

Er zijn verschillende organisaties en initiatieven van informele steun en hulp voor (pleeg)gezinnen. Bijvoorbeeld steungezinnen, Buurtgezinnen, Home-Start, Samen Oplopen en anderen. Ook bieden verschillende pleegzorgorganisaties informele steun. Denk aan buddyprojecten of JIM’s. Sommige organisaties hebben een pleegoudercoördinator die verwijst naar vormen van informele steun.

Betere ondersteuning voor pleeggezinnen

Informele steun, in aanvulling op of naast de steun van professionals, kan pleeggezinnen helpen om pleegzorg vol te houden. Daarom willen wij deze vorm van steun verder versterken, zodat het pleeggezinnen kan helpen om de juiste ondersteuning te krijgen. 

We willen daarvoor graag weten welke vormen en initiatieven van informele steun voor pleeggezinnen er zijn, waar je gebruik van maakt en waaraan behoefte is. Wil je ons helpen door het beantwoorden van deze vragen? Dankjewel alvast!

Vragenlijst

Reacties

  1. Sasie Ramcharan Sasie Ramcharan Schreef op 11 december 2023 om 20:31:55

    Ik zou het fijn vinden als er activiteiten wordt ondernomen met de kinderen bijvoorbeeld een keertje naar een voetbalwedstrijd of pretpark etc.
    De kinderen naar bezoek ouders brengen of halen.

Plaats een reactie

Sluiten