Pleegvader

Pleegvader

7 november 2023 om 10:00 door Anna 0 reacties

pleegvader 1200 x 400.png

Mijn broers zijn vroeger uit huis geplaatst, zelf liep ik weg en nu ben ik pleegvader. Het kan verkeren...
Het moge duidelijk zijn dat mijn jeugd niet rooskleurig was. Maar het is goed gekomen. Door mijn pleegkinderen is er veel oud leed naar boven gekomen én heb ik weer iets in mezelf kunnen helen.

Het contact met mijn moeder was niet goed, maar nu wel.
Ik heb geleerd om achter het gedrag van mijn pleegkinderen te kijken en dat lukt me nu ook bij mijn moeder. We hebben een sterke, bijzondere band gekregen.

Het contact met de ouders van onze pleegkinderen gaat niet altijd even soepel. We krijgen vooral te horen wat we allemaal niet goed doen. Ik wil er niet te veel over uitwijden in verband met hun privacy. Maar er is iets heel bijzonders gebeurd. Mijn moeder kwam in contact met de moeder van mijn pleegdochter. Bij het afzwemmen zaten ze samen te praten. Door wat mijn moeder heeft meegemaakt is ze heel ontwapenend en dus helemaal niet bedreigend. Weet je wat de moeder van onze pleegdochter tegen haar zei? Dat ze zo dankbaar is met ons als pleegouders!

Blijkbaar is het te lastig om het rechtstreeks tegen ons te zeggen, maar ik ben blij dat ik het nu weet. Dat heeft mijn ogen nog verder geopend in dat ik zo min mogelijk moet invullen voor de ander. Ook bij hen moet ik niet uitgaan van het gedrag dat ze laten zien, daar kan een heel andere wereld achter schuilgaan.
En hoe meer ik oordeel, des te minder ik daarvan meekrijg.

Ik ben geen beter mens dan de ouders van mijn pleegkinderen.
De situatie is niet gelijkwaardig omdat mijn vrouw en ik voor de kinderen zorgen. Maar als mens zijn we volstrekt gelijkwaardig en kunnen we allemaal van elkaar leren. Ik misschien vooral van hen.

De vader van mijn pleegzoon vertelde me laatst dat ik als een broer voor hem ben. "Sterker nog, ik denk dat ik een betere band met jou heb dan mijn echte broers!" zei hij. Een groter compliment kan je mij niet geven.

Wat is het mooiste compliment dat jij van iemand kreeg? Laat het weten in de reacties hieronder of in een mailtje naar info@denvp.nl

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten