Ondersteuningsprogramma pleegouderraden nu beschikbaar

Ondersteuningsprogramma pleegouderraden nu beschikbaar

14 september 2023 om 09:00 door Tijs 0 reacties

nieuwsbericht medezeggenschap header.png

De NVP, LOPOR en LOC Waardevolle zorg hebben samen een ondersteuningsprogramma voor pleegouderraden ontwikkeld. De ondersteuning bestaat uit een Hoeboek voor pleegouderraden, waarin we praktische tips en informatie over medezeggenschap hebben verzameld, en een kennisdossier en video’s op pleegzorg.nl. Daarin vind je alles over de taken, rechten en plichten van een pleegouderraad. Deze ondersteuning en informatie helpt pleegouderraden om de stem van pleeggezinnen nog beter te laten horen in de pleegzorgorganisatie. 

Versterken medezeggenschap

Het is belangrijk dat pleeggezinnen kunnen meepraten over wat goed gaat en wat beter kan in de pleegzorg. Binnen de pleegzorgorganisatie kan dat via de pleegouderraad, ook wel POR. Omdat veel pleegouders de POR niet kennen en geen zicht hebben op de activiteiten, is er niet altijd animo voor deelname aan de POR en haar activiteiten. Of een POR goed functioneert, is afhankelijk van de personen die in de POR zitten en hoe zij hun rol invullen. De medezeggenschap van een pleegouderraad is daardoor beperkt; dat willen we met het ondersteuningsprogramma verbeteren!

Hoeboek voor pleegouderraden

Hoe vorm je een pleegouderraad? Hoe werk je samen? Wat is instemmingsrecht en wat is adviesrecht en waarin moet je als pleegouderraad betrokken worden? Antwoorden op deze en nog veel meer vragen en praktische tips over de samenwerking en het functioneren van een pleegouderraad lees je in het Hoeboek voor pleegouderraden. Het hoeboek is gemaakt in samenwerking met LOC Waardevolle zorg.

➡️ Hoeboek voor pleegouderraden

cover hoeboek 2300x1280

Kennisdossier op pleegzorg.nl

Medezeggenschap in een pleegzorgorganisatie is geregeld in de Wet medezeggenschap cliëntenraden zorginstellingen, de Wmcz 2018. In een kennisdossier op pleegzorg.nl lees je in zes artikelen wat deze wet betekent voor pleegzorg, wat de rechten en plichten van een pleegouderraad zijn, wat de positie van een pleegouderraad in de organisatie is en wat je kunt doen als er een verschil van mening is. Deze onderwerpen leggen we ook uit in vier video’s, die kun je ook bekijken in het dossier. 

➡️ Kennisdossier medezeggenschap

Meer ondersteuning door trainingen

Dit najaar starten we samen met LOC en LOPOR met trainingen voor pleegouderraden. In de training leer je meer over medezeggenschap, de positie van de pleegouderraad en de rol van POR-leden. Zo kun je snel aan de slag als je lid wordt van de pleegouderraad. Als je al langer in de pleegouderraad zit, is de training ook waardevol: je krijgt praktische tips en handige informatie die helpt om de stem van pleeggezinnen te laten horen binnen de pleegzorgorganisatie. Data en locaties vind je binnenkort op onze site, kijk daarvoor op www.denvp.nl/medezeggenschap. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je op onze nieuwsbrief Belangenbehartiging en medezeggenschap, daarin delen we de verdere informatie.

➡️ Schrijf je in!

Praat mee in de community op pleegzorg.nl!

Welke thema's zijn in jouw pleegouderraad belangrijk en hoe werken jullie daaraan? Wat hebben jullie in de afgelopen tijd bereikt of wat zou je graag willen bereiken met de pleegouderraad? Deel jouw ervaringen, leer van andere POR-leden en praat mee over medezeggenschap in de community op pleegzorg.nl!

➡️ Community pleegzorg.nl

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten