Voor de Jeugddag: zorgen voor elkaar in de pleegzorg

Voor de Jeugddag: zorgen voor elkaar in de pleegzorg

13 september 2023 om 10:30 door Judith 0 reacties

vdjd header.png

Op 11 september waren de NVP en JongWijs op de Voor de Jeugddag. De dag had dit jaar het thema ‘zorgen voor elkaar’. In onze sessie deelden we goede voorbeelden van zorgen voor elkaar in de pleegzorg.

Judith en Jorien vertelden over manieren waarop pleegouders en pleegjongeren voor elkaar kunnen zorgen en hoe we dat bij de NVP en JongWijs ondersteunen en mogelijk maken. Pleegoudernetwerken, informele steun voor pleeggezinnen en ontmoetingen voor jongeren zijn hiervan voorbeelden. Veel pleegouders vinden het fijn om andere pleegouders te ontmoeten: je kunt ervaringen uitwisselen en het zorgt voor herkenning en erkenning. We horen vaak van pleegouders dat ze bij pleegouderontmoetingen iets brengen én ook iets halen. Zo versterk je elkaar en ga je met nieuwe energie naar huis.

Bij JongWijs kunnen jongeren met ervaring in de pleegzorg elkaar ontmoeten. Tijdens gezellige activiteiten kom je in contact met anderen en kun je ook pleegzorgervaringen delen. Ook pleegjongeren en eigen kinderen geven aan dat het fijn is om met iemand te praten die snapt in welke situatie je zit en hoe het is om een pleegjongere te zijn. In de sessie vertelde Silke waarom ze bij JongWijs zit, hoe we bij JongWijs omkijken naar andere jongeren en waarom dat belangrijk voor haar is.

Naast de voorbeelden uit ontmoetingen voor pleegouders en jongeren kwamen ook andere voorbeelden van zorgen voor elkaar, bijvoorbeeld het project Pleegmaatjes en OPEN UP. Ook zelfzorg kwam aan bod - om goed voor een pleegkind te kunnen zorgen, moet je ook goed voor jezelf zorgen!

Netwerkpleegzorg

In een andere sessie van het Nederlands Jeugdinstituut praatten Ingrid en Lindsay mee over netwerkpleegzorg. Als thuis wonen niet meer gaat, dan is het voor kinderen belangrijk om zo thuis mogelijk op te groeien. Bijvoorbeeld bij familie of een gezin uit de buurt. In de sessie bespraken zij de kansen en dilemma’s van netwerkpleegzorg.

vdjd6

3

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten