Samen werken aan nieuwe kennis in de pleegzorg

Samen werken aan nieuwe kennis in de pleegzorg

6 september 2023 om 16:00 door Linda, Judith 0 reacties

ideeenfabriek header.png

Op maandag 26 juni kwamen pleegouders, pleegjongeren, eigen kinderen, ouders, pleegzorgprofessionals en onderzoekers bij elkaar om kennis rondom pleegzorg te verzamelen en te ontwikkelen. In de Werkspoorfabriek in Utrecht werkten we aan onze eigen, hoe toepasselijk, Ideeënfabriek! De deelnemers maakten een top drie van onderwerpen waar we binnen de (praktijk van) pleegzorg meer kennis over nodig hebben en onderzoek naar willen gaan doen.

Vijf ideeën om uit te werken

Vóór de bijeenkomst vroegen we aan een brede groep pleeggezinnen, pleegzorgmedewerkers en onderzoekers waarover binnen de pleegzorg meer kennis nodig is. Daar kwam een top tien van onderwerpen uit en verschillende mogelijke onderzoeksvragen. Tijdens de Ideeënfabriek kozen de deelnemers vijf onderwerpen om verder uit te werken:

  1. Stem van het kind
  2. Samen opvoeden
  3. Overbelasting en behoud van pleegouders
  4. Netwerkpleegzorg
  5. Langetermijneffecten van pleegzorg

DeStadstuin_03_26062023_klein

Voor elk onderwerp bedachten deelnemers in kleine groepjes waar ze precies meer over willen weten en waar nog niet genoeg onderzoek naar gedaan is. Bijvoorbeeld: ‘Hoe zorgen we dat pleegouders de ondersteuning krijgen om het vol te houden?’ of ‘Wat doet het met het kind als zijn/haar stem niet gehoord wordt?’. Ook de ideeën die we vóór deze bijeenkomst hebben opgehaald, namen we mee.  

De vragen die bedacht zijn, helpen om tot concrete onderzoeksvragen te komen. Dat is het begin van nieuw onderzoek en het ontwikkelen van nieuwe kennis.  

DeStadstuin_04_26062023_klein

Focus op verdere onderzoeksplannen

Alle onderwerpen zijn belangrijk, maar we kunnen niet naar alles tegelijkertijd onderzoek doen – dat is helaas ook financieel niet haalbaar. We vroegen de deelnemers daarom om de vijf ideeën terug te brengen naar een top drie: de stem van het kind, overbelasting en behoud van pleegouders en netwerkpleegzorg. 

We hebben nagedacht hoe we onderzoek over deze drie onderwerpen kunnen aanpakken: wie is de onderzoeksdoelgroep, hoe komen de resultaten bij de praktijk en wie hebben we nodig voor het uitvoeren van het onderzoek? Met deze drie onderwerpen hebben we een duidelijke focus om verdere onderzoeksplannen uit te werken. 

DeStadstuin_02_26062023_klein

En nu onderzoeken!

De volgende stap is het opzetten en uitvoeren van de onderzoeken. Om te zorgen dat het onderzoek goed aansluit bij de praktijk, is het belangrijk dat het onderzoeksteam bestaat uit onderzoekers en mensen uit de praktijk. Bij de onderzoeken zijn mensen nodig die meedenken over bijvoorbeeld het opstellen van een vragenlijst, het interpreteren van resultaten en het verzamelen van resultaten uit de praktijk. 

Doe mee

Tijdens de Ideeënfabriek gaven de deelnemers aan in welk onderzoek zij willen meewerken. Heb jij ook interesse om mee te doen of mee te denken bij een van de onderzoeken? Of heb je nog vragen over de Ideeënfabriek? Neem dan contact op met Linda via ldouma@denvp.nl

DeStadstuin_05_26062023_klein

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten