De nieuwe BIJ ONS is uit!

De nieuwe BIJ ONS is uit!

30 mei 2023 om 11:00 door Tijs 0 reacties

bij ons 1200 x 400.png

De nieuwe BIJ ONS is uit! Het magazine staat weer vol verhalen, achtergronden, interviews, boekentips en columns over pleegzorg en gezinshuizen. Dit nummer van BIJ ONS staat in het teken van informele steun: steun van familie, vrienden, buren of vrijwilligers, naast of in aanvulling op de formele zorg die professionals bieden. Denk aan een familielid dat een middag op de kinderen past, of een bevriende pleegouder bij wie je regelmatig je hart kunt luchten. Lees het magazine op bijons.denvp.nl!

In een tijd waarin de jeugdzorg onder druk staat, groeit de behoefte aan ondersteuning vanuit het eigen netwerk of van vrijwilligers. In BIJ ONS lees je wat deze informele steun kan betekenen voor een pleeggezin en hoe het, naast de hulp van professionals, kan helpen om een pleegkind het beste te bieden en pleegzorg vol te houden. 

Er zijn steeds meer initiatieven die informele steun mogelijk maken en organiseren. Dit kan ervoor zorgen dat de druk op de jeugdzorg vermindert. Een mooi voorbeeld is de Gezinsparaplu, waar Janine meer over vertelt. Silvia heeft een overzicht gemaakt van verschillende initiatieven die er zijn.

Verder lees je hoe pleegouders en professionals tegen informele steun en de rol van informele steun in de jeugdzorg aankijken. In een artikel van Lily en Flip lees je over informele steun vanuit biologische netwerken rond het pleeggezin, zoals een opa of tante van het pleegkind.

BIJ ONS University

Als aanvulling op de praktische verhalen deelt Daisy een wetenschappelijk onderzoek in de nieuwe rubriek BIJ ONS University. In een video vertelt zij over een recent onderzoek, deze keer over de kracht van sociale steun in situaties van stress.

En wat lees je nog meer? Mariska vertelt over bijzondere kosten en Chretienne schreef een artikel over pleegoudervoogdij. Natuurlijk is er ook de column van Gerdien, en verder is er aandacht voor boeken en delen we andere lees- en luistertips. Nadat we in de vorige BIJ ONS al een boek van Jacobine van de Velde tipten, lees je nu een interview met haar over haar boek ‘Steen voor steen’. Ook spraken we met schrijfster Rini van Dam, die haar kind verloor via zelfdoding en hier het boek ‘Donderdagen’ over schreef. Handig om alle tips op te slaan met het oog op de vakantieperiode!

Lees hier de nieuwe BIJ ONS:

BIJ ONS mei 2023

Redactie BIJ ONS

BIJ ONS wordt gemaakt door een enthousiaste redactie van vrijwilligers die zelf betrokken zijn bij pleegzorg of gezinshuizen. Wil jij ook meewerken aan het magazine, bijvoorbeeld als schrijver, illustrator of fotograaf? Neem dan contact op via bijons@denvp.nl!

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten