Onderzoek Rijksuniversiteit Groningen naar suïcidepreventie voor pleeggezinnen

Onderzoek Rijksuniversiteit Groningen naar suïcidepreventie voor pleeggezinnen

12 mei 2023 om 08:30 door Tijs 0 reacties

Onderzoek suïcidepreventie voor pleeggezinnen (1200 × 400 px).png

De Rijksuniversiteit Groningen onderzoekt op welke manier ze pleegouders kunnen helpen om zelfmoordgedachten van hun pleegkind beter met hen bespreekbaar te maken. Daarvoor zoeken ze pleegouders of gezinshuisouders die een pleegkind in huis hebben (gehad) met gedachten aan zelfdoding en die hun ervaringen willen delen in een interview.

Pleegjongeren hebben vergeleken met andere jongeren vaker last van zelfmoordgedachten. Binnen pleeggezinnen wordt nog relatief weinig over dit onderwerp gesproken, terwijl het bespreekbaar maken van deze gedachten voor jongeren juist helpend kan zijn. De Rijksuniversiteit Groningen wil hier verandering in brengen en ontwikkelt daarom een training voor pleegouders die helpt om zelfmoordgedachten van een pleegkind bespreekbaar te maken. 

Meedoen

De onderzoekers willen voor het onderzoek pleegouders en gezinshuisouders interviewen die een pleegkind in huis hebben (gehad) met zelfmoordgedachten. Op het moment van het interview moet jouw pleegkind voldoende hersteld zijn van zijn of haar zelfmoordgedachten en moet dit tenminste zes maanden geleden zijn. 

Wil je meedoen aan het onderzoek? Het interview duurt ongeveer anderhalf uur en kan live of online plaatsvinden op een moment dat jou uitkomt. Voor deelname krijg je een cadeaubon van €20. De verhalen en gegevens die je in de interviews deelt, zullen niet naar jou te herleiden zijn. 

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via de website van de Rijksuniversiteit Groningen:  

Onderzoek RUG

Op de website vind je ook meer informatie over het onderzoek. Heb je een vraag over het onderzoek? Neem dan contact op met Kim Setkowski via k.setkowski@rug.nl. Je kunt haar ook mailen als je later dit jaar een uitnodiging wilt ontvangen voor het testen van de training. 

Pleegjongeren

De onderzoekers zijn ook op zoek naar jongeren tussen 16 en 25 jaar oud die in een pleeggezin wonen of woonden en die te maken hadden met zelfmoordgedachten. Ook hun verhalen zijn onmisbaar voor dit onderzoek. Je kunt hen aanmelden via de link hierboven of de informatie over het onderzoek doorsturen zodat ze zichzelf kunnen aanmelden.

Zoek je direct hulp voor iemand die zelfmoordgedachten heeft, neem dan contact op met 113 Zelfmoordpreventie. Dat kan 24/7, gratis en anoniem door te bellen naar 0800-0113. Chatten kan via www.113.nl.

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten