Brief Tweede Kamer: zorg voor oplossing voor kosten die pleegouders maken voor kinderopvang

Brief Tweede Kamer: zorg voor oplossing voor kosten die pleegouders maken voor kinderopvang

17 april 2023 om 15:30 door Peter 0 reacties

tweede kamer header (1200 × 480 px).png

In een brief aan de Tweede Kamer vragen we aandacht voor de kosten die pleegouders maken voor kinderopvang voor hun pleegkinderen. Pleegouders betalen een groot deel van deze kosten zelf en dat moet veranderen. De Tweede Kamer vergadert donderdag over jeugdzorg.

Uit onderzoek dat we in februari deden, blijkt dat de pleegouders een groot deel van de kosten voor kinderopvang zelf betalen. Deze kosten worden niet vergoed door de pleegvergoeding. Ook andere regelingen, zoals de regeling voor bijzondere kosten, dekken de kosten vaak nietWe schatten (voorzichtig) in dat pleeggezinnen ten minste 17 miljoen euro per jaar uit eigen zak betalen.
Wij vinden dat de kosten die pleegouders maken voor de kinderopvang voor pleegkinderen moeten worden vergoed en vragen daarom de Kamerleden om het onderwerp aan de orde te stellen in het debat van 20 april. Er is een oplossing nodig voor 2023 en 2024, maar ook voor 2025 als kinderopvang naar verwachting voor een groot deel vergoed wordt: door stijging van tarieven kan het zijn dat er een eigen bijdrage overblijft die pleegouders zelf moeten betalen.

Brief over stoppen pleegouders

In het debat staat ook de brief die we in december naar staatssecretaris Van Ooijen stuurden over de redenen waarom pleegouders stoppen met pleegzorg op de agenda. In de brief lichtten we de belangrijkste uitkomsten en aanbevelingen toe uit het onderzoek 'Waarom stoppen pleegouders', in antwoord op de vraag van de staatssecretaris waarom pleegouders stoppen, die hij stelde in een Kamerdebat in november.

Hier kun je de brief over kosten voor kinderopvang lezen die we aan de Kamerleden stuurden. Wil je reageren of heb je een vraag? Neem dan contact op met Peter via pvanderloo@denvp.nl

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten