Methodiek maakt landelijke inzet Pleegmaatjes mogelijk

Methodiek maakt landelijke inzet Pleegmaatjes mogelijk

15 december 2022 om 09:00 door Tijs 0 reacties

pleegmaatjes header.png

De NVP heeft samen met pleegzorgorganisatie Triade Vitree en Humanitas Almere een methodiek ontwikkeld om een Pleegmaatje aan een pleegkind te koppelen. Een Pleegmaatje is een vrijwilliger die meeleeft, meedenkt en meehelpt, speciaal voor een pleegkind dat daar behoefte aan heeft. De methodiek kan door pleegzorg- en vrijwilligersorganisaties ingezet worden. Het doel van Pleegmaatjes is om pleegkinderen leuke dingen te laten ondernemen, het sociale netwerk van pleegkinderen te vergroten en om de druk voor pleegouders te verlichten. 

Pleegkinderen hebben vaak een relatief kleine kring van betrokkenen om zich heen met wie zij hun leven delen, die met hen meeleven en die waar nodig kunnen helpen. Een Pleegmaatje vergroot dit netwerk. Dat kan zijn door een bezoekje na schooltijd of hulp bij huiswerk. Of door samen te praten over wat goed gaat in het pleeggezin of wat juist niet. Een pleegkind en een Pleegmaatje kunnen ook samen leuke dingen ondernemen. Zo is een afspraak met je Pleegmaatje iets waar een pleegkind naar uit kan kijken en waar je echt iets aan hebt. Een Pleegmaatje is er vooral voor een pleegkind, maar kan ook de druk voor pleegouders een klein beetje verlichten. Zo hebben zij even tijd voor zichzelf, voor een ander pleegkind of voor hun eigen kinderen. 

Methodiek

Met pleegzorgorganisatie Triade Vitree en Humanitas Almere hebben we sinds 2018 gewerkt aan een methodiek om Pleegmaatjes en pleegkinderen te koppelen. Pleegmaatjes is een samenwerking tussen een pleegzorgorganisatie en een vrijwilligersorganisatie. Pleegkinderen die zich aanmelden, worden voor een periode van een jaar gekoppeld aan een Pleegmaatje. Zij ontmoeten elkaar in die periode wekelijks. De vrijwilligersorganisatie werft Pleegmaatjes en koppelt hen aan een pleegkind, op basis van de vraag of behoefte van het pleegkind. De vrijwilligersorganisatie houdt contact met het maatje en met het pleegkind en pleeggezin. De pleegzorgorganisatie is verantwoordelijk voor bekendheid bij pleegkinderen en pleeggezinnen van de mogelijkheden die een Pleegmaatje biedt. Zij verzorgen ook een training voor Pleegmaatjes over het leven met twee families, trauma en hechting. Meer informatie over Pleegmaatjes en de methodiek vind je hier.

Maak kennis met Pleegmaatjes

De Pleegmaatjes-methodiek is ontwikkeld om ook bij andere pleeg- en vrijwilligersorganisaties ingezet te worden. Ben je benieuwd naar de methodiek? Kom dan naar de online Q&A op 16 januari 2023 van 15.00 tot 16.00 uur. We vertellen graag meer over de methodiek en beantwoorden al je vragen. Je kunt je hiervoor aanmelden bij Jorien via jkruijswijkjansen@denvp.nl. Als je direct aan de slag wilt met Pleegmaatjes, kun je ook contact met haar opnemen.  

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten