Eerste Mockingbirdnetwerk van start in Waddinxveen

Eerste Mockingbirdnetwerk van start in Waddinxveen

17 november 2022 om 12:00 door Tijs 0 reacties

mockingbird (1200 × 480 px).png

Vijf pleeggezinnen uit Waddinxveen starten op donderdag 17 november met het eerste Mockingbirdnetwerk in Nederland. In een Mockingbirdnetwerk werken pleeggezinnen samen in de zorg voor een pleegkind. Dat maakt het makkelijker om pleegzorg vol te houden.

Een Mockingbirdnetwerk bestaat uit zes tot tien pleeggezinnen. De spil in dit netwerk is het hub pleeggezin. Zij verbinden pleeggezinnen en (pleeg)kinderen met elkaar door bijeenkomsten te organiseren en ontmoeting mogelijk te maken. Ook biedt het hub pleeggezin praktische ondersteuning, een luisterend oor en kunnen de kinderen gepland of ongepland bij hen logeren. De onderlinge hulp en ondersteuning in het netwerk versterkt pleeggezinnen. Samen kunnen zij pleegzorg beter volhouden en pleegkinderen een stabiel thuis bieden. 

Duurzame pleegzorgplaatsingen

Miranda (55) en haar man Ron (59) starten met het eerste hub home. Ze zijn al elf jaar pleegouders. Via de pleegouderraad van Horizon kwamen ze in aanraking met Mockingbird. Miranda: ‘Binnen de constellatie, zoals een Mockingbirdnetwerk officieel heet, voelt iedereen het vertrouwen om elkaars hulp in te roepen. Door het uitwisselen van ervaringen en kennis laagdrempelig te maken, lopen situaties minder snel uit de hand. Zo zorgen we met elkaar voor duurzamere pleegzorgplaatsingen. Tegelijkertijd werkt het netwerk in het voordeel van de kinderen: ze gaan de constellatie ervaren als ‘een grote familie’.’

Begeleiding 

Het Mockingbird-model is ontwikkeld in Amerika en wordt ook gebruikt in Engeland en Australië. In Nederland volgen en begeleiden Stichting Ondersteuning Pleeggezin en de Amerikaanse Mockingbird Society het eerste netwerk een jaar lang. Daarna wordt bepaald hoe Mockingbird verder gaat en uit kan breiden. Stichting OP werkt hierbij samen met pleegzorgorganisatie Horizon en jeugdzorgregio Midden-Holland. Het doel is om deze manier van werken in heel Nederland mogelijk te maken. 

Initiatief voor introductie

De NVP nam samen met Stichting Kinderpostzegels en het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd het initiatief om Mockingbird in Nederland te introduceren. In 2021 bereidden we de introductie van het model voor. 

Meer informatie over Mockingbird vind je hier of op www.mockingbirdnederland.nl

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten