Behoud van pleeggezinnen is duurzame oplossing voor tekort

Behoud van pleeggezinnen is duurzame oplossing voor tekort

2 november 2022 om 08:00 door Tijs 1 reactie

wk vd pz header (1200 × 480 px) (1).png

Vandaag start de Week van de Pleegzorg. Deze actieweek vraagt aandacht voor het belang van pleegzorg en voldoende nieuwe pleeggezinnen. Want het aantal nieuwe pleeggezinnen neemt al een aantal jaar af, wat zorgt voor een steeds groter tekort aan pleeggezinnen. Het werven van nieuwe pleeggezinnen is belangrijk, maar inzetten op het behoud van pleeggezinnen evenzeer.  Om pleeggezinnen te behouden, is het nodig om de problemen in de jeugdzorg snel op te lossen en de ondersteuning en begeleiding van pleeggezinnen te versterken. 

Verschillende ontwikkelingen binnen en buiten de jeugdhulp zorgen voor een steeds hogere drempel om pleeggezin te worden. Om het tekort aan pleeggezinnen te verminderen, moeten de problemen die er zijn in de jeugdzorg aangepakt worden. Bijvoorbeeld de werkdruk van professionals, zowel jeugdbeschermers als pleegzorgbegeleiders: door de caseload te verminderen, hebben ze meer tijd en ruimte om pleeggezinnen te begeleiden en ondersteunen. Ook andere problemen, zoals de crisis bij de jeugdbescherming, moeten snel opgelost worden. Dit probleem heeft zijn weerslag op de bereidheid van mensen om pleeggezin te worden, maar ook op de huidige pleeggezinnen.

Financiële onzekerheid

Daarnaast speelt financiële onzekerheid als gevolg van de hoge inflatie en energiecrisis een rol. Niet alleen voor mensen die overwegen pleegouder te worden, maar ook voor bestaande pleeggezinnen. Pleeggezinnen worden geraakt door de stijgende prijzen, maar vallen buiten de boot bij een aantal belangrijke aangekondigde koopkrachtmaatregelen. Om pleeggezinnen te compenseren voor de gestegen energiekosten en kosten voor levensonderhoud, is verhoging van de pleegvergoeding en een ruimhartige vergoeding van kosten nodig. Dat schreven we onlangs in een brief aan staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid. 

Het aanpakken van problemen en verbeteren van de ondersteuning – ook in financiële zin – zorgt er niet alleen voor dat pleeggezinnen pleegzorg vol kunnen houden, het maakt pleegzorg ook aantrekkelijker voor mensen die overwegen pleeggezin te worden. Door minder pleeggezinnen die stoppen met pleegzorg en meer nieuwe pleeggezinnen kan het tekort aan pleeggezinnen effectief aangepakt worden. 

Netwerkpleeggezinnen

Extra aandacht is nodig voor netwerkpleeggezinnen. Mensen die een kind uit hun eigen netwerk in huis nemen, lopen te vaak tegen problemen aan om de juiste ondersteuning te krijgen, de pleegzorgplaatsing te formaliseren of een vergoeding te krijgen voor kosten die zij maken. 

Zorgwekkend

Pleegzorg Nederland noemt de daling van het aantal nieuwe pleeggezinnen ‘zorgwekkend’. Volgens de organisatie zorgen de woon- en energiecrisis en de inflatie voor onrust en onzekerheid, wat invloed heeft op het aantal aanmeldingen: pleegouders melden zich vaak aan vanuit een stabiele persoonlijke situatie en die komt door de verschillende crises in het gedrang. Het tekort aan pleeggezinnen maakt het steeds moeilijker om de juiste match te maken en het zorgt voor meer doorplaatsingen. Kinderen zijn hiervan de dupe. 

Pleegzorg Nederland benadrukt ook het belang van deeltijdpleeggezinnen: hiernaar is meer vraag, maar juist voor deze vorm van pleegzorg zijn er te weinig pleegouders. 

Week van de Pleegzorg

In de Week van de Pleegzorg zijn er overal in Nederland acties om aandacht te vragen voor pleegzorg en het tekort aan pleeggezinnen. In tientallen gemeenten zullen bekende gebouwen en monumenten groen verlicht worden. Hiermee wordt gevraagd om de toekomst van een kind #groenlicht te geven. Op www.weekvandepleegzorg.nl vind je meer informatie over de actieweek. Een overzicht van de activiteiten staat in de gids op pleegzorg.nl

Reacties

  1. Bea Voskamp Bea Voskamp Schreef op 15 november 2022 om 19:11:22

    Dag
    Wat een leuke actie om gebouwen groen te verlichten om aandacht te vragen voor nieuwe pleeggezinnen.
    Waar ik ook helemaal blij van werd waren de banners die ik overal bij basisscholen aan het schoolhek zag hangen. Dat zijn de juiste plekken om jonge gezinnen te werven die mogelijk een pleegkind willen opnemen.

Plaats een reactie

Sluiten