Spanningen en geweldsituaties in je pleeggezin, hoe pak jij dat aan?

Spanningen en geweldsituaties in je pleeggezin, hoe pak jij dat aan?

24 oktober 2022 om 12:00 door Tijs 0 reacties

jeugdbescherming header (1200 × 480 px).png

Zorgen voor pleegkinderen is soms een uitdaging. Het is logisch dat er wel eens sprake is van stress en spanningen. Dat kan leiden tot escalaties en in het uiterste geval tot geweld. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd organiseert een conferentie over geweld in de jeugdzorg. Voor deze bijeenkomst zijn wij op zoek naar voorbeelden hoe pleegouders en pleeggezinnen spanning en geweldsituaties met pleegkinderen hebben aangepakt. Lessen vanuit deze praktijkvoorbeelden kunnen wij delen tijdens de bijeenkomst.

De conferentie volgt op een onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd naar voorvallen van geweld en incidenten in de jeugdzorg. In 2019 kwam 7% van de meldingen bij de inspectie vanuit pleegzorg. Hierbij kan het gaan om de kwaliteit van hulp, maar ook om geweld: van een pleegouder naar een pleegkind toe, maar ook van pleegkind naar pleegouder of geweld naar of van een hulpverlener.

Wat duidelijk is, is dat iedereen op zoek is naar manieren om geweld te voorkomen. De inspectie organiseert nu een bijeenkomst waar zij met alle partijen vanuit beleid en praktijk in gesprek willen gaan over dit onderwerp. Zij willen stimuleren dat organisaties en individuen meer met elkaar delen wat wel werkt en wat niet werkt, en zo van elkaar kunnen leren. 

Deel jouw voorbeelden

We zoeken voorbeelden hoe pleegouders (geweld)situaties met pleegkinderen hebben aangepakt, zodat we de lessen kunnen delen tijdens de bijeenkomst. Het gaat om voorbeelden van situaties waarbij je escalaties wist te voorkomen en voorbeelden van situaties waarbij jij of je pleegkind een grens over ging. Wat heeft ervoor gezorgd dat dit gebeurde? En hoe bespreek je dit daarna met elkaar?

Je kunt je voorbeelden anoniem delen en we vragen je niet om persoonlijke details te delen: het gaat om het ophalen van inzichten om te leren hoe je dit soort situaties het beste aan kunt pakken. Regelmatig is het een samenloop van omstandigheden en reacties. Deze context en hoe dingen met elkaar samenhangen mogen ook zeker genoemd worden. 

Deel je voorbeelden

Doe mee op 29 november

Je kunt zelf ook meedoen aan de bijeenkomst om jouw voorbeelden en adviezen te delen en te leren van anderen. De bijeenkomst is op dinsdag 29 november 2022, vanaf 9.30-12.30 uur. De bijeenkomst vindt plaats in Utrecht, waarschijnlijk de Jaarbeurs. Je kunt je aanmelden via conferentiejeugd@igj.nl.

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten