Reflectie familie- en jeugdrechters: pleegouders gezocht voor gesprek over rechtsbescherming

Reflectie familie- en jeugdrechters: pleegouders gezocht voor gesprek over rechtsbescherming

12 september 2022 om 15:30 door Tijs 1 reactie

rechtspraak header.png

In een reflectietraject onderzoeken familie- en jeugdrechters of ouders, pleegouders en kinderen genoeg rechtsbescherming krijgen in jeugdbeschermingszaken. Daarover wil de reflectiecommissie die het traject uitvoert graag in gesprek met pleegouders die te maken hebben gehad met een familie- of jeugdrechter. 

Familie- en jeugdrechters nemen beslissingen die grote gevolgen kunnen hebben voor het leven van kinderen, ouders en pleegouders. Daarom is het belangrijk dat zij in deze zaken goede rechtsbescherming krijgen. Via de reflectie willen de familie- en jeugdrechters onderzoeken hoe de rechtsbescherming eruitziet en hoe dit beter kan. 

Daarvoor wil de reflectiecommissie graag in gesprek met pleegouders die betrokken zijn geweest bij een jeugdbeschermingszaak, bijvoorbeeld een ondertoezichtstelling, uithuisplaatsing of een gezag- en omgangszaak, en die hun ervaringen daarover willen delen. 

Het gesprek is een groepsgesprek met andere pleegouders en leden van de reflectiecommissie, dat zijn rechters en juridisch medewerkers. Dit gesprek wordt opgenomen. De commissie gebruikt de antwoorden alleen voor reflectie en niemand kan zien welke pleegouders wat hebben gezegd. Het is belangrijk dat de ervaringen gaan over een procedure die is afgerond. Je geeft voor het gesprek toestemming om de antwoorden te gebruiken voor de reflectie en kunt die toestemming op elk moment intrekken. Dan zullen de gegevens vernietigd worden. Persoonlijke gegevens worden niet gedeeld met iemand anders.

Wil je met de reflectiecommissie in gesprek gaan? Het gesprek is op maandagmiddag 26 september in Utrecht. Meld je aan door een e-mail te sturen naar reflectiecommissie.f&j@rechtspraak.nl.

Helpdesk voor pleegouders

Heb je een vraag over een jeugdbeschermingszaak, heb je een andere pleegzorgvraag of wil je graag dat iemand meedenkt over jouw situatie? Neem dan gratis en vrijblijvend contact op met onze helpdesk. We helpen je graag verder!

Contact helpdesk

Deel jouw ervaringen met een rechtszitting

Op 4 oktober geven Ingrid en Thirza van de NVP-helpdesk een workshop aan rechters en juridisch medewerkers. Daarin vertellen ze hoe pleegouders en pleegkinderen het traject rondom een beslissing van een rechter ervaren. Daarvoor zijn we benieuwd naar jouw ervaringen met een rechtszitting. Laat het ons weten door een korte vragenlijst in te vullen!

Reacties

  1. Ria Beeks Ria Beeks Schreef op 22 september 2022 om 22:07:51

    Ik heb eerder als contact met jullie gezocht voor mijn pleegzoon. Hij is ook een voogdijkind maar krijgt absoluut niet de zorg die hij nodig heeft. Jullie antwoord, hierin kunnen wij niets betekenen. Ik denk dat ik mijn lidmaatschap maar op zeg.

Plaats een reactie

Sluiten