Nieuw magazine BIJ ONS over samenwerken

Nieuw magazine BIJ ONS over samenwerken

6 september 2022 om 08:00 door Tijs 0 reacties

nieuwe bij ons header.png

De nieuwe BIJ ONS is uit! Het magazine staat weer vol verhalen, achtergronden, interviews, boekentips en columns over pleegzorg en gezinshuizen. Lees het magazine op bijons.denvp.nl!

Deze editie van BIJ ONS staat in het teken van samenwerken. Wat zijn de sleutels voor een succesvolle samenwerking, welke dilemma’s kom je tegen als pleegouder, wat zijn de do’s en don'ts en wat kun je leren van anderen om goed samen te werken?

In dit nummer lees je over de dialogen die de NVP organiseerde tussen de verschillende partijen die bij een pleegzorgplaatsing betrokken zijn. Het doel van de dialogen was om samenwerkingen in de jeugdhulpverlening te verbeteren. Pleegouder Jolanda deed mee aan de dialogen en deelt haar ervaringen: “Praten met elkaar in plaats van over elkaar, dat is echt de sleutel.” 

Verder lees je over de samenwerking tussen pleegouders die ‘adoptief ingesteld’ worden genoemd en de biologische ouders van pleegkinderen. Advocaat Mariska Kramer en gehechtheidsdeskundige Femmie Juffer reageren op het verhaal van gezinshuisouders Femke en Jan hierover. In een artikel over samenwerkingsrelaties tussen opvoeders en ouders vertellen Martine Noordegraaf en Ellen Schep van de Christelijke Hogeschool Ede over hun onderzoek naar dit onderwerp. Ze ontwikkelden de methodiek ‘de relationele route tot gedeeld opvoederschap’. En redactielid Peter schrijft over zijn ervaringen met samenwerken als pleegouder op afstand.

Verder gingen we in gesprek met onderzoekers Anne-Laura van Harmelen en Maximilian Scheuplein van de Universiteit Leiden over het onderwerp veerkracht van pleegkinderen. En in een artikel over jongeren met een andere etnische identiteit dan hun pleeggezin lees je dat het moeilijk kan zijn voor deze jongeren om hun volledige verhaal te delen met hun pleegouders. Clementine Degener promoveerde op dit onderwerp en legt uit waarom dit belangrijk is. Redactielid Chretienne heeft als pleegmoeder en jurist bij Stichting Migratierecht Nederland een artikel geschreven over de (on)mogelijkheden om het verblijf van ongedocumenteerde pleegkinderen in Nederland rechtmatig te maken. En Ellen Schep vertelt over haar promotieonderzoek naar de manier waarop gezinshuisouders praten met de jongeren in hun gezinshuis.

Naast deze verhalen staan er nog meer mooie, ontroerende en informatieve verhalen in het magazine. Lees hier de nieuwe BIJ ONS:

BIJ ONS september 2022

Redactie BIJ ONS
BIJ ONS wordt gemaakt door een enthousiaste redactie van vrijwilligers die zelf betrokken zijn bij pleegzorg of gezinshuizen. Wil jij ook meewerken aan het magazine, bijvoorbeeld als schrijver, illustrator of fotograaf? Neem dan contact op via bijons@denvp.nl!

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten